Arap Koalisyonu, Hudeyde’ye operasyon başlattı

Yemen’de Arap Koalisyonu, Husi milislerinin kontrolündeki liman kenti Hudeyde’ye operasyon başlattı.

Sürgündeki Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi’ye bağlı güçler, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonunun desteğiyle 13 Haziran günü Hudeyde’ye operasyon başlattı. Burası, Yemen’in temel limanlarından birini oluşturuyor.

Arap Koalisyonuna ait savaş uçakları ve savaş gemileri kentteki Husi mevzilerini bombalamaya başladı.

Koalisyonun ikinci büyük gücü olan Birleşik Arap Emirlikleri, İran destekli Husi milislerini BM çatısı altındaki görüşmeler çerçevesinde Hudeyde limanını en geç Salı gününe kadar terk etmeye çağırmıştı.

Arap Koalisyonu, 2015’te savaşa dahil olduğundan bu yana ilk kez Hudeyde gibi büyük bir kenti almaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre Hudeyde çevresinde 600 bin kişi yaşıyor. BM, çatışmaların ağır insani kayıplara yol açmasından endişe ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Husileri başkent Sana ile sınırlandırma stratejisi çerçevesinde son günlerde ülkenin güney batı kıyısı boyunca kente doğru ilerledi. Arap Koalisyonu, insani yardımlar için en önemli kapı olan Hudeyde limanını da alarak, Husileri müzakere masasına daha zayıf bir şekilde oturmaya zorlamak istiyor.

Koalisyon ülkelerine silah saat Suudi Arabistan’ın batılı ittifakları operasyona ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Birleşmiş Milletler, bu operasyonun Yemen’e insani yardımların yüzde 70’inin geçiş kapısı olan Hudeyde’deki yardımları etkilemesinden endişe ediyor. Açlığın pençesindeki Yemen’de ağır bir insani trajedi yaşanıyor.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu aç ve yoksul. Kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.