Aşağı Saksonya'da zafer SPD'nin, yenilgi Merkel'in!

Aşağı Saksonya eyaletinde bugün 6 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Eyalet hükümetinin çoğunluğu kaybetmesi üzerine yapılan erken seçimlerde zafer SPD’nin oldu.

Ocak ayında yapılması öngörülen Aşağı Saksonya eyaletindeki seçimler Yeşiller partili milletvekili Elke Twesten'ın Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisine geçmesi üzerine sosyal demokratlar-yeşiller koalisyonu meclisteki çoğunluğu kaybetmişti.

Bugünkü seçimlerde ise eyalet halkının çoğu tercihini yine sosyal demokratlardan kullandı. Saat 18.00'de sandıkların kapanması ardından açıklanan ilk sonuçlara göre SPD, 2013 yılına göre oyunu yüzde 4 artırarak yüzde 37'lik bir başarı elde etti.

Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU yüzde 34 oy alırken, Yeşiller Partisi ise yüzde 5 oy kaybederek yüzde 8,5 ile üçüncü oldu. Ayrıca Hür Demokratlar Partisi (FDP) yüzde 7, aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AFD) ise yüzde 5 oy aldı.

SOL PARTİ YÜZDE 0,2 İLE BARAJI GEÇEMEDİ

Sol Parti ise yüzde 4,8’lik oy ile yüzde 5'lik barajını aşmadı. Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger sonuçlar için "hayal kırıklığı yaşadık" derken, buna rağmen partilerinin ülkenin batı eyaletlerinde oyunu yükselttiğini söyledi.

24 Eylül'de yapılan genel seçimlerde kötü bir sonuç alan SPD'nin yeniden atağa geçmesi dikkat çekerken, eyaletin SPD'li başbakanı Stephan Weil "Bu Aşağı Saksonya için büyük bir akşam" dedi. SPD, 1998 yılından bu yana bu eyalette ilk kez böyle bir başarı elde ediyor.

Ancak Yeşiller'in oy kaybetmesi üzerine SPD'nin klasik hükümet ortağı Yeşiller Partisi ile yeniden bir koalisyon hükümeti kurması zor görünüyor. Her iki partinin toplam sandalye sayısı 66 olarak görünürken, sayısının en az 68 olması gerekiyor.

Şu andaki sonuçlar göz önüne alındığında SPD'nin CDU ile bu eyalette 'büyük koalisyon' hükümeti ihtimali güçlü. CDU cephesi böyle bir koalisyon için yeşil ışık yakarken, FDP ise SPD'nin liderliğinde ve Yeşiller'in de katılacağı bir koalisyon seçeneğine kapıları kapattı.