Aşırı sağcılar sosyal demokratları geçti

Almanya’da son yapılan bir ankete göre aşırı sağcı parti AfD’nin oyları Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin oylarını geçti. Sonuçlara göre sağcı popülist AfD ülkenin ikinci büyük partisi oldu.

Almanya’da bir süredir ülkeye yeni gelecek mültecilere kapıların kapatılmasına ilişkin yapılan tartışmalar aşırı sağcılara yaradı. Ülkenin yüksek tirajlı Bild gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir anketin sonuçlarına göre geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerde ilk kez Federal Meclis’e giren Almanya için Alternatif (AfD) oylarını her geçen artıyor.

Bild’in kamuoyu araştırma şirketi INSA’ya yaptırdığı ankete göre AfD’nin oyları geçen haftaya göre yüzde 1 artarak yüzde 17,5’e ulaştı. Büyük koalisyon hükümetinin ortağı sosyal demokratların oyları ise yüzde 2 azalarak yüzde 17’ye düştü. Başbakan Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar Birliği CDU ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun oyları ise yüzde 30’dan yüzde 29’e düştü.

Anketin sonuçlarında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise Sol Parti’nin de oylarını yüzde 9’dan 11’ye yükseltmesi oldu. Yeşiller Partisi diğerleri gibi oy kaybederek yüzde 13’ten yüzde 12’ye düştü.

Yeni federal hükümette İçişleri Bakanı görevini yürüten CSU’nun lideri Horst Seehofer ile Başbakan Merkel arasında bir süredir iltica siyaseti konusunda yaşanan kriz her iki liderin arasını açmıştı. Seehofer’i istifanın eşiğine getiren kriz, hükümet ortaklarının Almanya’nın mültecilere kapılarını daha da sıkı kapatması konusunda varılan uzlaşmayla son bulmuştu.

CSU’NUN BAYERN’DE İŞİ ZOR!

Seehofer’in mülteci ve göçmen siyaseti üzerinden Merkel’e yüklenmesinin arkasında yatan nedenlerden birisi Bayern Eyaleti’nde önümüzdeki Ekim ayında yapılacak seçimler. CSU Bayern’de iktidarı elinde bulunduruyor, fakat AfD’nin ciddi bir oy alması CSU’nun tek başına iktidar olmasını engelleyecek.

Son ankette CSU’nun Bayern’deki oyları ise yüzde 38’de kaldı, bu sonuçlara göre CSU’nun şimdilik tek başına hükümeti kurması zor. Öyle görünüyor ki Seehofer’in mülteci karşıtlığı üzerinden yürüttüğü seçim kampanyası partisinden çok aşırı sağcılara yarıyor.