Askeri harcamalarını arttıran Almanya füze kalkanı almak istiyor

Alman hükümeti, Ukrayna savaşını gerekçesiyle İsrail hava savunma sistemine sahip olmak istiyor

Bild gazetesine göre Alman hükümeti henüz resmi bir karar almadı ancak sosyal demokrat Başbakan Olaf Schulz, füze kalkanı satın alınmasından yana.

Federal Meclis’in savunma bütçesinden sorumlu raportörü Andreas Schwarz, “Rus tehdidine karşı kendimizi daha iyi korumamız gerekiyor. Bunun için acilen Almanya ölçeğinde bir füze kalkanına ihtiyacımız var” dedi.

Schwarz, İsrail'in uzun menzilli füzelere karşı koyma amaçlı “Arrow 3” sisteminin “iyi bir çözüm” olduğunu savundu.

Bild'e göre, İsrail'in "Demir Kubbe"sinden esinlenen sistem yaklaşık 2 milyar euroya mal olacak ve 2025 gibi erken bir tarihte Almanya'daki üç tesiste faaliyete geçirilebilir. Füze kalkanı, Polonya, Romanya ve Baltık ülkelerini de kapsayacak kadar güçlü olacak.

Demir Kubbe’yi komşu ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletebileceklerini söyleyen Schwarz, “Böylece Avrupa’nın güvenliği için kilit bir rol oynarız” dedi.

Almanya, yıllarca süren “yetersiz” yatırımın ardından, Rusya’nın Ukrayna savaşının yarattığı yeni silahlanma yarışında tarihi bir dönüş yaptı.

Olaf Scholz, Ukrayna savaşından birkaç gün sonra, 27 Şubat'ta, orduyu modernize etmek için 100 milyar euroluk istisnai bir zarf açarken, GSYİH'da askeri harcamaların yüzde 2'sini aşma hedefini duyurdu.