Astana görüşmelerinde yeni tur 4-5 Temmuz’da

Suriye krizine ilişkin Rusya, İran ve Türkiye'nin öncülüğünde Astana görüşmeleri için yeni tur, 4 ve 5 Temmuz'da öngörülüyor.

Yeni görüşme tarihi Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Astana görüşmeleri, Cenevre'de 10 Temmuz'da başlaması planlanan görüşmelerden beş gün öncesine denk geliyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'na göre, Astana'daki yeni turda Suriye'de "çatışmasız alanlar", insani yardıma erişim ve ülkenin yeniden inşası konuları tartışılacak.

Astana görüşmeleri için daha önce 12 ve 13 Haziran tarihleri belirlenmişti. Zamanında gerçekleşemeyen görüşmeler belirsiz bir tarihe ertelenmişti.

Mayıs ayında yapılan son müzakerelerde Şam rejiminin destekçisi Rusya ve İran ile çete gruplarını destekleyen Türkiye arasında bir çok bölgede güvenlikli alanların oluşturulması için bir plan üzerine anlaşma sağlanmıştı.

Ancak garantör olarak hangi ülkelerin anlaşmaya uyulması için sözkonusu alanlara güç göndereceğine karar verilmemişti.

Astana görüşmelerinde şimdiye kadar, çözüm lehine bir gelişme kaydedilmedi. Özellikle Türkiye, bölgedeki istikrarsızlığın temel kaynaklarından biri olarak görülüyor. Desteklediği gruplar da, savaş suçları ve insanlık suçlarına bulaşan gruplardan oluşuyor.

Bu grupların Suriye'de bir temsiliyetleri bulunmazken, Türkiye'nin bölgedeki çıkarlarını temsil ediyor.

Cenevre görüşmelerinin yedinci turu ise 10 Temmuz'da yapılacak. Bu görüşmelerde de, resmi açıklamalara göre Suriye krizine siyasi bir çözüm aranıyor.