Atina endişeli: Türkiye gelecek iki ay içinde zor kullanabilir!

Yunanistan, ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'ın görevine başlayana kadarki iki aylık boşlukta, Türkiye'nin diplomatik yolla yapamadığını zor kullanarak yapmasından endişe ediyor.

Joe Biden'ın 3 Kasım'daki seçimlerden zaferle çıkması, Ankara'da rahatsızlık uyandırsa da Yunanistan ve Kıbrıs, bundan memnun görünüyor. Belçikalı La Libre gazetesine göre Atina'da dosyaya yakın bir diplomat bir rahatlama yaşandığını kabul ederken, müzakerelerin "daha kolay olacağını" düşünüyor.

Lefkoşa'da Joe Biden'in Mayıs 2014'te Barack Obama'nın yardımcısı iken yaptığı açıklamalar sık sık tekrarlanıyor. Biden, "ABD sadece bir meşru devleti tanıyor, Kıbrıs hükümeti" demişti.

Yunan-Türk ilişkileri uzmanı ve muhafazakar milletvekili Angelos Syrrigos, "Joe Biden'in göreve başlamasına iki aydan az bir süre kaldı. Erdoğan bu zamanı, gelecekteki Demokratik yönetimi bir oldu-bitti ile karşı karşıya bırakmak için kullanacak" diyor.

La Libre gazetesine göre bu şu anlama geliyor; Ankara diplomatik kanallardan dayatamadığı her şeyi Doğu Akdeniz'de ve Kıbrıs'ta zorla kullanarak kazanmaya çalışacak.

ABD'nin bölgeden çekilmesi Atina açısından ciddi bir sıkıntı oluşturuyor. Bu çekilme Cumhuriyetçi Donald Trump yönetimi ile başlamadı. Obama döneminde başlamıştı. Durumu tersine çevirecek bir siyasi değişim de henüz gündemde yok.

Yunan Dış Politika ve Avrupa Vakfı Eliamep'ten Thanos Veremis, "ABD Doğu Akdeniz'den çekildiği için Erdoğan kabadayılık yapıyor" dedi.

Yunanistan'da çok sayıda analist, gelecek iki ay içerisine "kaza yaşanma" olasılığının büyük olduğunu düşünüyor.

Onlarca yıldır Yunan Dışişleri Bakanlığı dosyasını takip eden gazeteci Nikos Meletis, "Washington Ankara ile savaşmayacak, bu açıktır. Amerikan desteğinin sınırları olacak. Kendi sorumluluklarını sahip çıkması gereken Atina'dır" diyor.

Ancak ABD'de durum netleşmeden bunun zor bir durum olacağı ifade ediliyor. La Libre gazetesine göre Türkiye, NATO'nun bölgedeki en büyük kara ordusuna sahip ve NATO bünyesindeki girişimlerde geçerli sözü var. Bu durumda Atina'nın hızlı bir şekilde Joe Biden'ın desteğini alması gerektiği belirtiliyor, ancak buna zaman yetmeyebileceği endişesi var.