Atina ve Riyad’dan enerji ve savunma dahil bir dizi anlaşma

Rusya’nın Ukrayna ile birlikte yaşanan enerji krizi ile birlikte Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın Yunanistan ziyareti sırasında başta enerji ve savunma alanlarında olmak üzere bir dizi anlaşma imzalandı.

2018’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Türkiye’de katledilmesinden bu yana Avrupa’ya ayak basmayan Muhammed bin Salman, ABD Başkanı Joe Biden’in Riyad’ı ziyaret etmesinden iki hafta sonra Atina’yı ziyaret etti.

Önemli bir iş insanı heyeti ile Atina’ya ziyaret gerçekleştiren Suudi Veliaht Prensi, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile görüştü.  Miçotakis de geçen aralık ayında Riyad’a patriot füzelerin Suudilere verilmesi için gitmişti.

Muhammed bin Salman’ın ziyaretinde somut olarak, deniz ulaşımı ve savunmaya ilişkin anlaşmalar imzalandı.  Enerji sektöründe anlaşma protokolleri imzalandı. Bunlar arasında hidrojen transferi ve Yunanistan’ı, diğer bir ifadeyle Avrupa’yı Suudi Arabistan’a bağlayacak denizaltı veri hattının kurulması yer alıyor. Riyad, “çok daha ucuza” olduğunu savunduğu enerjiyi bu şekilde Avrupa’ya sağlamaya çalışıyor.

Hidrojen transferi, Yunanistan’ı bu teknoloji açısından Avrupa’nın merkezi haline getirmekle birlikte veri hattı projesi ile de Avrupa ve Asya arasında bölgesel bir merkez haline gelebilecek.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan’ın ziyaret Ukrayna savaşı ile birlikte yaşanan enerji krizi dönemine denk geldi.  Salman’ın bir sonraki durağı Fransa olacak. Suudi haber ajansı SPA’ya göre Salman Yunanistan’ın yanısıra Fransa ile de farklı alanlarda ilişkilerini geliştirmeyi tartışacak.