Avrupa İran’a yaptırımları şu aşamada devreye koymayacak

İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokunu nükleer anlaşmada belirlenen sınırın üzerine çıkarmasına rağmen, Avrupa ülkelerinin şu aşamada yaptırım mekanizmasını devreye koymayacağı bildirildi.

Reuters’in haberine göre iki Avrupalı diplomat, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ın mevcut aşamada İran’a karşı yaptırım mekanizmasını devreye koymayı öngörmediğini belirtti.

Diplomatlardan biri, “Şimdilik değil. Krizi çözmek istiyoruz” dedi.

İran, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmada belirlenen uranyum miktarının üzerine çıktıklarını duyurmuştu.

Anlaşma, Vinaya’da ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık, Almanya ve İran arasında imzalanmıştı. Bu anlaşma, taraflar arasında anlaşmazlık yaşanması halinde, BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım mekanizmasının otomatik olarak devreye girilmesini öngörüyor. Aynı şekilde, Avrupa yaptırımları da otomatik olarak devreye giriyor.

Anlaşmanın tüm tarafları, imzacılardan birinin taahhütlerine uymadığına karar verirse ortak komisyona şikayette bulunabiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran’ı kararından vazgeçerek, anlaşma sınırlarına dönmeye çağırırken, Rusya da Tahran’ı “duygusal davranmayarak” anlaşmaya uymaya davet etti.

İran’ın bu adımı ABD ile yaşanan gerilimin bir parçası olarak önem kazanıyor. Mayıs 2018’de ABD’nin terk taraflı olarak anlaşmadan çekilmesi ardından, Trump yönetimi yaptırımlara geri dönmüştü.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada “Düzeyi ne olursa olsun, İran’ın uranyum zenginleştirmesine izin verilmesi hataydı” dedi. ABD Başkanı Donald Trump da düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum sınırının aşılmasına ilişkin, “İran ateşle oynuyor” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum sınırını aştıklarını “İran, 300 kilo sınırını aştı” sözleriyle duyurmuştu. İran rejimi, Haziran ortasında yaptığı açıklamada, Viyana Anlaşması’nda öngörülen yüzde 3,67 oranında zenginleştirilmiş uranyum miktarını 300 kilogram sınırının üstüne çıkacaklarını duyurmuştu.