‘Avrupa benzeri görülmemiş ekonomik şokla karşı karşıya’

Avrupa Komisyonu, 2020 yılında Avrupa’nın tarihi bir resesyon yaşayacağı öngörüsünde bulundu.

Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni, “Avrupa Büyük Buhran’dan (1929) bu yana benzeri görülmemi bir ekonomik şokla karşı karşıya” dedi.

Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi ekonomisinin 2020 yılında yüzde 7,7 gibi rekor bir küçülme yaşamasını bekliyor. 2021’de ise yüzde 6,3’lük bir canlanma üzerine hesap yapılıyor. Bu süre içerisinde enflasyon yüzde 0,2’ye düşmesi, işsizliğinde bu yıl aktif nüfusun yüzde 9,6’sına yükselmesi bekleniyor.

Gentiloni, “Resesyonun derinliği ve yeniden canlanmanın gücü ülkelere göre değişkenlik gösterecek” diyerek, durumun ülkelerin evde kalma tedbirlerini kaldırma hızı, turizm gibi her ekonomideki hizmetlerin önemi ve her ülkenin mali kaynaklarına bağlı olduğuna dikkat çekti.

Komisyonun en ağır resesyon öngördüğü ülkeler sırasıyla şöyle: Yunanistan (-9,7%), İtalya (-9,5%) ve İspanya (-9,4%). Her üç ülke de tatil harcamalarına çok bağımlı durumdalar.

Hem turistik hem de endüstriyel olan ülkelerde de durum iyi değil. Fransa’da 2020’de yüzde 8,2’lik bir resesyon bekleniyor.

İhracatlarına çok bağımlı olan Euro Bölgesi’nin birinci ekonomisi Almanya’nın gayri safi milli hasılasının 2020’de yüzde 6,5, Hollanda’nın ise yüzde 6,8 oranında gerileyeceği tahmininde bulunuldu.

Bu tarihi resesyonun sonucu olarak bütçe açıklarının tüm Euro Bölgesi ülkelerinde büyümesi ve kamu borçlarının çok güçlü bir şekilde artması bekleniyor. 2021 yılında ise durumun iyileşmeye başlayacağı yönünde tahminler yapılıyor.