Avrupa’da Afrika domuz vebası alarmı

Son yıllarda Doğu Avrupa ülkelerinde görülen Afrika domuz vebası hastalığının Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa’ya ulaşmasının milyonlarca hayvanın telefine ve milyarlarca euroluk zarara yol açacağı bildiriliyor.

Almanya’da yayın yapan Süddeutsche Zeitung’a konuşan Alman Çiftçiler Federasyonu (DBV) Genel Sekreteri Bernhard Krüsken, Afrika domuz vebası salgınının ‘yaklaşmakta’ olduğu uyarısında bulundu.

YILLIK 2 İLA 3 MİLYAR EURO ARASINDA ZARARA YOL AÇACAK

Krüsken, 2007 yılında Gürcistan’da ve sonrasında Rusya’da görülen Afrika domuz vebası salgınının Baltık ülkeleri üzerinden Batı Avrupa’ya ulaşacağını söyledi. DBV Genel Sekreteri Krüsken, salgının 30 milyon civarında domuzun beslendiği Almanya’ya ulaşmasının milyarlarca euroluk zarara yol açacağını da dile getirdi.

Krüsken’e göre salgının sadece Almanya’daki maliyeti yıllık 2 ila 3 milyar euro arasında olabilir ve hayvancılık sektörü için ‘tam bir felaket’ olacak. Bu da her yıl yoğun bir besicilik faaliyetiyle öne çıkan Almanya’da milyonlarca hayvanın imha edileceği anlamına geliyor.

ÇEK CUMHURİYETİ VE POLONYA’DAN SONRA ALMANYA’YA ULAŞACAK

Afrika domuz vebası hastalığının insanlara veya diğer hayvanlara bulaşma riski olmasa da, henüz ne bir ilaçla tedavisi ne de aşıyla önlenmesi mümkün değil. Kış kenesigiller adlı kene familyasından bulaşan bir virüsün yol açtığı hastalık, kan ve sekresyonlar yoluyla yayılıyor. Hastalığın ayrıca besi malzemeleri veya nakliye esnasında yayılma riski bulunuyor.

2007 yılında Gürcistan’a, oradan da Rusya’ya ulaşan salgının son olarak Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da görüldüğü duyurulmuştu. Salgının Polonya’nın başkenti Varşova yakınlarında görülmesiyle birlikte özellikle nakliye yoluyla Almanya’ya ulaşacağı belirtiliyor.

YABAN DOMUZLARININ SAYISI AŞIRI AVLANMAYLA AZALTILMAK İSTENİYOR

Tarım Bakanlığı’na göre, salgının yayılmasını önlemek amacıyla yaban domuzlarının sayısının aşırı bir avlanmayla azaltılması gerekiyor. Bu amaçla birçok eyalette avlanan her bir hayvan başına onlarca euro ödül verildiği biliniyor. Bavyera eyaletinde 1,5 milyon, Niedersachsen’da ise 3,5 milyon euroya kadar avcılara ödül verileceği ilan edilmiş durumda.