Avrupa'da askeri harcamalar en yüksek seviyesinde

Yayınlanan yeni bir rapora göre, Avrupa'da 2022'deki askeri harcamalar Soğuk Savaş'ın sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Harcamalar özellikle Ukrayna savaşı ile tırmandı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) raporuna göre Avrupa kıtası, hesaplamadan enflasyon düşüldüğünde, 2022 yılında ordularına yüzde 13 daha fazla para harcadı ve bu miktar 480 milyar dolara ulaştı.

Askeri harcamalar son 30 yılı aşkın süredir kaydedilen en güçlü büyüme olurken, Berlin Duvarı'nın yıkıldığı 1989'daki harcama düzeyine geri döndü. Bu eğilimin gelecek on yılda da hızlanmaya devam etmesi bekleniyor.

Tüm kıtalar birleştiğinde, askeri harcamalar da geçen yıl yeni bir zirveye ulaşarak 2.240 milyar dolara.  Diğer bir ifadeyle askeri harcamalar küresel GSYİH'sının yüzde 2,2'sine ulaştı. Böylece 2022 yılı küresel ölçekte, ordulara yapılan yatırımlarda art arda sekizinci artış yılı olarak kayda geçti.

Raporun ortak yazarlarından biri olan araştırmacı Nan Tian, ​​"Bu, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana görülmemiş bir şey" dedi.

Ukrayna savaşı askeri harcamaların artmasına neden olan faktörler arasında yer alırken, Doğu Asya'da bir yanda Çin ve diğer yanda ABD ve Asyalı müttefikleri arasındaki çözülmemiş ve artan gerilimler harcamaların başka bir boyutunu oluşturuyor.

Ukrayna tek başına askeri harcamalarını yedi kat artırarak, 44 milyar dolara, yani GSYİH'sının üçte birine ulaştı. SIPRI'ye göre bu durum, yurt dışından yapılan on milyarlarca silah bağışını içermiyor.

Tahminlerine göre Rus askeri harcamaları da yüzde 9,2 arttı. Nan Tian, ​​"Ancak iki savaşan ülkeyi (bu hesaplamadan) çıkarsanız bile, Avrupa'daki harcamalar önemli ölçüde arttı" dedi.

Geçen yıl küresel harcamaların yüzde 39'unu Amerika Birleşik Devletleri gerçekleştirdi.

İkinci sırada yer alan Çin (yüzde 13) ile birlikte, dünyadaki askeri yatırımların yarısından fazlasını bu iki ülke temsil ediyor.

ABD ve Çin’i küresel ölçekte Rusya (%3,9), Hindistan (%3,6) ve Suudi Arabistan (%3,3) oldukça gerilerden takip ediyor.

Birleşik Krallık, yüzde 3,1’lik payla altıncı sırada yer alan ilk Avrupa ülkesi olurken, bu ülkeyi yüzde 2,5 ile Almanya ve yüzde 2,4 ile Fransa takip ediyor. Bu verilere Ukrayna'ya yapılan bağışlar da dahil edildi.

Geçen yıl 64 uçak satın alan Finlandiya'da olduğu gibi, Amerikan F-35 savaş uçağı gibi modern ama çok pahalı silahlar da harcamalardaki bazı artışları açıklıyor.