Avrupa’da bir utanç daha: Göçmen gemisi hala uluslararası sularda

Aquarius adlı bir gemideki göçmenlerin ardından Avrupa ülkeleri yine sadece 230 göçmenin bulunduğu bir geminin kabülü tartışmalarıyla yeni bir utanca imza atıyor.

Geçtiğimiz hafta Libya ile İtalya arasındaki uluslararası sularda bir Alman yardım kuruluşu tarafından kurtarılan 230’u aşkın göçmen, Lifeline adlı bir gemiye alınmışlardı. Ancak gemi, günlerdir hiçbir ülkenin kabul etmemesi nedeniyle uluslararası sularda kalmaya devam ediyor.

Günlerdir Avrupa Birliği (AB) üyesi Malta’nın 55 kilometre açıklarında duran gemi, bu ülkenin kabul etmemesi nedeniyle komşu ülke İtalya gündeme gelmişti. Ancak dün Libya dönüşü açıklama yapan aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, insani yardım kuruluşlarını suçlamayı tercih etti.

Göçmenleri Akdeniz’de kurtarmayı amaçlayan yardım kuruluşlarını ‘bilinçli veya bilmeden’ insan kaçakçılarının ‘suç ortağı’ olmakla suçlayan Salvini, “İtalya’ya gelmek mi? Bunu unutun!” şeklinde tepki gösterdi. Uluslararası sularda mahsur kalan gemideki göçmenlerin dramını görmezden gelen Salvini, “İnsan kaçakçıları ve mafyanın işine son vereceğim” diye konuştu.

Son yıllarda yüz binlerle ifade edilen göçmenlerin önemli bir kısmı İtalya’ya ulaştıktan Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine geçmeyi yeğliyor. Göç konusunda yalnız bırakıldığını savunan AB karşıtı yeni hükümet, ülkeye daha fazla mülteci kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Son olarak iki hafta önce Akdeniz’de kurtarılan 600’ü aşkın göçmenin alındığı Aquarius adlı gemi, günlerce kabul edilecek bir ülke aramıştı. İspanya’nın kabul ettiği gemi üzerinden Fransa ve İtalya arasında karşılıklı sert ifadeler kullanılmış ve suçlamalara gidilmişti.