Avrupa’da geriliyor, Latin Amerika kötüleşiyor, Afrika tehlikede

Covid-19 salgını, dünya genelinde yayılmaya devam ederken, Avrupa’da gerilemeye başladı. Buna karşın Brezilya başta olmak üzere Latin Amerika’da güçlü bir artış var. Afrika’da henüz korkulan olmadı ancak tehlike sürüyor.

Woldmeters sitesine göre Avrupa saatiyle 15.00 itibariyle yeni koronavirüs dünya genelinde 5 milyonu aşkın kişiye bulaştı. Gerçek vaka sayısının çok daya yüksek olduğu tahmin ediliyor, zira çoğu ülke sınırlı testler gerçekleştiriyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı da resmi bilançolara göre 325 bini aştı.

EN FAZLA ETKİLENEN ÜLKELER

En fazla ölümlerin yaşandığı ülkeler ABD, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, İspanya, Brezilya, Belçika, Almanya ve İran olarak kalmaya devam ediyor. ABD’de hayatını kaybedenlerin sayısı 92 bine dayandı. Birleşik Krallık’ta 35 bin 420’yi aşarken, İtalya’da 32 bin 169’a, Fransa’da 28 bin 25’e, İspanya’da 27 bin 778’e ve Brezilya’da 17 bin 983’e yükseldi. Belçika’da 9 bin 150 kişi, Almanya’da 8 bin 112 kişi ve İran’da resmi bilançoya göre 7 bin 183 kişi hayatını kaybetti.

Vaka sayısı konusunda ABD en baştaki yerini 1 milyon 58 bini aşkın vakayla koruyor. Hızlı bir yükseliş gösteren Rusya 308 bin 705 vaka tespit ederken, ağır bir kötüleşme yaşayan Brezilya 271 bin 885 vaka ile üçüncü sıraya yükseldi.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM

Vaka ve ölü sayısını gizlediğine dair ağır kuşkuların olduğu Türkiye, devlet verilerinin esas alındığı listelere göre vaka sayısında en fazla etkilenen 9’uncu ülke olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de en son Salı akşamı açıklanan son bilanço, Mart ayından bu yana en az 4 bin 199 kişinin öldüğünü gösteriyor. İktidarın kriz yönetimine ilişkin sivil toplumun tepkileri de devam ediyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Devrimci Sağlık-İş Sendikası, İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul Diş Hekimleri Odası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği üyeleri, salgın döneminde sağlıkçıların maruz kaldığı haksızlıklara yaptıkları ortak açıklama ile tepki gösterdi.

Atatürk Havalimanı’nda yapımı süren sahra hastanesinde çalışırken Covid-19 testi pozitif çıkan 30'u aşkın inşaat işçisi, tedavi altına alınmak yerine yarın hizmete açılacak Başakşehir Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçilerin kaldığı konteynerlerde tutuluyor.

Tehdit altında bulunan tutukluların durumuna ilişkin endişeler de artarak devam ediyor. ÖHD Ankara Şubesi’nin, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklularla yaptığı görüşmeler sonucunda hazırladığı raporda, 3 kadının salgın nedeniyle karantinaya alındığı ancak test yapılmadığı belirtildi.

BREZİLYA GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR

Latin Amerika’da virüs hızlı bir şekilde yayılma gösteriyor. Aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun başında olduğu Brezilya’da en fazla etkilenen Latin Amerika ülkesi oldu. Bu ülkede son 24 saat içerisinde 1.179 ölüm yaşandı. Brezilya’da resmi verilere göre toplam ölü sayısı 17 bin 971’e yükseldi. Latin Amerika ve Karayipler’in genelinde ise 30 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda uzman Latin Amerika sağlık yetkililerinin açıklamalarının gerçek durumu yansıtmadığını belirtiyor. Örneğin Brezilya ciddi bir şekilde test eksikliği yaşıyor. Bu bölgede hızlı vaka artışlarının yaşandığı diğer bir ülke 18 milyon nüfuslu Şili oldu. Son 24 saatte 31 kişinin hayatını kaybettiği Şili’de toplam ölü sayısı 509’a ulaştı. Başkent Santiago’nun yoksul mahallelerinde ise polisle çatışmalar var. Açlığa karşı sokaklara çıkan kitle, yardım talep ederken, merkezi iktidar bu mahallelere asker gönderdi.

AFRİKA’DA HENÜZ KORKULAN OLMADI, AMA TEHLİKE BÜYÜK

Afrika kıtasında ise henüz korkulan olmadı. Toplamda 88 bin dolayında vaka tespit edildi, 3 binin altında kişi hayatını kaybetti. Ancak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, milyonlarca Afrikalının Covid-19 salgını nedeniyle aşırı yoksulluk tehlikesi altında olduğunu belirterek, 200 milyar dolarlık desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti. Guterres, “Pandemi Afrika’da elde edilen ilerlemeleri tehdit ediyor. Mevcut eşitsizlikleri ağırlaştıracak, açlığı, kötü beslenmeyi ve hastalığa karşı kırılganlığı arttıracak” dedi.

AVRUPA’DA VİRÜS GERİLİYOR

Avrupa’da 170 bin dolayında kişi hayatını kaybetti ancak, Rusya dışında ülkelerin günlük bilançolarında genel bir düşüş var. Yaşlı kıta yavaş yavaş ağır kısıtlamaları da kaldırmaya başladı.

En fazla etkilenen ülkeler arasındaki İspanya, bazı kentlerde parklar ve plajların açılması bekleniyor. Ülke bununla birlikte 6 yaşından itibaren sokakta veya kamusal yerlerde maske zorunluğu getirdi.

İtalya 3 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği’nden gelecek turistlere sınırlarını açacağını ve yabancı ziyaretlere zorunlu karantina uygulamasını iptal edeceğini açıkladı. Yunanistan’ın da turistik sezon planını açıklaması bekleniyor.

Orta Avrupa’nın beş ülkesi olan Almanya, Avusturya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti Haziran ortasında kendi aralarında sınırları açacaklarını duyurdu.

RUSYA’DA GÜÇLÜ ARTIŞ

Avrupa’da bir tek Rusya’da vaka ve ölü sayısında güçlü bir artış yaşandı. Son 24 saatte 135 ölümle dramatik bir rekor gerçekleşti. Ülkede resmi verilere göre vaka sayısı 300 bini aştı.

WHO AŞI KONUSUNDA HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yıllık küresel sağlık meclisi toplantısında aşı konusunda istenilen taleplere yanıt verilmedi. 194 üye ülke, bulunacak aşının “adil” ve “yanaşılabilir” olması üzerine anlaşma sağladı. Diğer bir ifadeyle, ücretsiz aşı talebi kabul edilmedi. Özellikle ABD ve İsviçre’nin baskısı sonucu WHO meclisi ilaç şirketlerini korudu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, bulunacak aşının küresel kamu malı olacağını açıklamışlardı.

DÜNYA BANKASI: 60 MİLYON KİŞİ AŞIRI YOKSULLUĞA SÜRÜKLENEBİLİR

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, koronovirüs salgını nedeniyle 60 milyona varan insanın "aşırı yoksulluğa" sürüklenebileceği uyarısında bulundu. "Milyonların geçim kaynağı yok oldu ve dünya genelindeki sağlık sistemleri baskı altında” diyen Malpass, “Tahminimiz, 60 milyon kişinin aşırı yoksulluğa itileceği yönünde. Bu durum, yoksulluğu azaltma programlarında üç yıldır elde ettiğimiz tüm kazanımların yitirilmesi demek" diye ekledi.