Avrupa’da sıcaktan ölme riskinin en yüksek olduğu kent Paris

Avrupa kıtasında ileri yaştakiler arasında sıcaktan ölme riskinin en yüksek olduğu kentin Fransa’nın başkenti Paris olduğu tespit edildi.

The Lancet Planetary Health isimli bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Paris, yaşlıların sıcaktan ölme riskinin en yüksek olduğu Avrupa şehri durumunda.

Sıcaklık normalden yüksek olduğunda, Avrupa'da 85 yaş üstü kişiler arasında ölüm oranları 1,6 ile çarpılıyor. Sıcak ve soğuktan kaynaklı Avrupa’daki aşırı ölümlerin yüzde 60’ını 85 yaş üstü kişiler temsil ediyor.

Araştırmacılar, 2000 ile 2019 yılları arasında 30 Avrupa ülkesinde 50.000'den fazla nüfusa sahip 854 şehirde ölüm oranını inceledi.

Çıkan sonuca göre en sıcak ülkeler yüksek sıcağa karşı daha az, soğuğa karşı daha çok savunmasız durumda.

Çalışmanın yazarlarından biri olan London School of Hygiene and Tropical Medicine'de araştırmacı Pierre Masselot, "Genel olarak, daha az tercih edilen Doğu ülkelerine kıyasla Batı ülkeleri daha az savunmasız” diyor.

Ancak bu konuda Paris bir istisna oluşturuyor. Araştırmacıya göre, kesin sonuçlara varmak zor ama “barınak bulmakta zorlanan daha büyük dezavantajlı bir nüfus olduğu varsayılabilir.”

Bölgede, Londra ve Amsterdam da ortalamanın dışında yer alıyor. Bu durum da büyük şehirlerin yüksek sıcaklıklara karşı savunmasızlığının arttığı hipotezini destekliyor.

2003 sıcak hava dalgasından sonra yürütülen çeşitli araştırmalar, Ağustos ayındaki aşırı ölüm oranının Fransa’nın geri kalanına kıyasla Paris'te en az iki kat daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Mevcut durumda, incelenen şehirlerde soğuk havalar, sıcaktan on kat daha fazla öldürüyor. Yıllık ölüm oranı soğuk nedeniyle 203 bin 620 iken, sıcak nedeniyle 20 bin 173 kişi hayatını kaybediyor. Ancak küresel ısınma ilerledikçe bu durumun değişebileceği belirtiyor. Masselot, “Çünkü ölüm oranı, artacak olan çeşitli ısı dalgalarıyla doğrudan bağlantılıdır, oysa soğuğa bağlı ölüm oranı daha yaygındır ve daha uzun süre maruz kalmanın sonucudur” diyor.

Ancak şehirler, sıcaklığın kent sakinleri üzerindeki etkisini azaltmak için uyum sağlarsa farklı bir tablo da ortaya çıkabilir.

Paris Büyükşehir Belediyesi’ne 21 Nisan günü “Paris 50 derece” başlıklı bir rapor verildi. Kentin dönüştürülmesi ve daha dayanıklı hale getirilmesi amacıyla aralarında termal yenileme ve hava koridorlarının da olduğu toplam 85 öneri raporda yer alıyor. Bu şekilde yaz aylarında ölüm oranlarında patlama yaşanmasından kaçınılması hedefleniyor.