Avrupa Konseyi: Kayyum halka ve demokrasiye hakaret

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, belediyelerin gasp edilmesine sert tepki gösterdi, "Kayyum seçmene ve demokrasiye hakaret" dedi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, AKP-MHP iktidarı tarafından HDP'li belediyelerin gasp edilmesine ilişkin açıklama yaptı.  

'TÜRKİYE VİRÜSTE BİLE KÜRT BÖLGESİNİ HEDEFLİYOR'

Knape, "Türkiye'yi sert bir şekilde vuran ve devam eden Covid-19 salgını sırasında bile, ülkenin güneydoğusundaki seçilmiş belediye başkanlarının görevden alındığına ve yerlerine devlet tarafından kayyum atandığına dair haberler alıyoruz. Sonuç olarak, o belediyelerin önemli bir kısmı şu anda 31 Mart 2019'da seçilmiş başkanlar tarafından değil, devlet tarafından atanmış memurlar tarafından yönetilmektedir" dedi.

'VENEDİK KOMİSYONU'NDAN RAPOR İSTEDİK'

"Yerel seçilmiş temsilcilere karşı yasal kovuşturmaların aşırı kullanımı ve yerlerine devlet tarafından görevlilerin getirilmesi sadece özgür ve adil seçimleri destekleyenlere karşı bir hakaret değil, aynı zamanda Türkiye'deki yerel demokrasinin düzgün işlemesi açısından da ciddi ve sürekli bir tehdittir" değerlendirmesinde bulunan, şunları da kaydetti:

"Kongremiz, Türkiye'nin güneydoğusundaki yerel seçimlerden sonra seçilen adaylar ve tutuklanan belediye başkanları ile ilgili bir dizi karar hakkında Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu'nun yasal görüşünü talep etti ve bu raporun yayımlanmasını dört gözle bekliyoruz."