Avrupa, mülteci reddeden ülkeleri Schengen’den çıkaracak mı ?

Yunanistan gazetesi Ta Nea’ya göre Almanya Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı, iltica taleplerinde ülkelerin sorumluluğu ve paylaşım sistemini belirleyen Dublin III düzenlemesini reformdan geçirmek istiyor.

Türkiye’den Yunan adalarına göç akışı yeniden başlarken Atina gazetesi Ta Nea, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in iltica hakkına ilişkin Dublin sözleşmesini sertleştirme hazırlığı yapıyor.

Gazete Merkel ve Macron’un Yunanistan Başbakan Kyriakos Mitsotakis’e, Ağustos sonunda Paris ve Berlin ziyaretleri sırasında böyle bir proje sunduğu iddia edildi

Yeni Dublin anlaşmalarının altı önceliğinin olacağı belirtilerek şöyle sıralandı:

-Avrupa sınır koruma ajansı Frontex ile Yunan makamları arasında Avrupa’ya yeni gelişleri engellemek için işbirliğinin güçlendirilmesi

-Türkiye’ye 2016’da göç akışını denetimde tutma çerçevesinde verilen mali yardımın arttırılması

-Tacirlere yoğun takip

-Hızlı geri dönüşler (sınırdışılar) için iltica prosedürlerinin basitleştirilmesi,

-Personelin arttırılması

-En tartışmalı olanı da, Avrupa’da göçmen ve mültecilerin zorunlu paylaşımı konusu: Açıklanan projeye göre, aile birleşimleri veya iltica taleplerini kabul etmeyen Schengen üyesi ülkeler, serbest dolaşım sahasından çıkarılacak.

Gazeteye göre, göçe en fazla maruz kalan ülkelerin bu yükü tek başına sırtlamasını reddeden Yunan hükümeti projeye sıcak bakıyor.