Avrupa ülkeleri arasında sosyo-ekonomik düzey uçurumu

Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) tarafından yayınlanan ‘Sosyal Portre’ adlı raporda, birçok Avrupa ülkesiyle karşılaştırma yapılırken, ülkeler arasında birçok alanda ciddi uçurumlar bulunuyor.

Le Figaro gazetesinin söz konusu rapordan yaptığı alıntıda, Almanya, Belçika, Danimarka, İspanya, Finlandiya, İtalya, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Yunanistan, Polonya, Portekiz, Birleşik Krallık ve İsveç’e dair sosyo-ekonomik verilere yer verildi.

EĞİTİM DÜZEYİ EN YÜKSEK ÜLKE LÜKSEMBURG

2016 itibariyle yüksek öğrenimde bireylerin diploma alma düzeyi  Avrupa Birliği (AB) genelinde yüzde 39,1 iken, Fransa’da bu oran yüzde 43,6, Almanya’da yüzde 33,2 ve Birleşik Krallık’ta ise yüzde 48,1 olarak gerçekleşti. Bu alanda Lüksemburg yüzde 54,6 ile önde gelirken, İrlanda’da ise bireylerin yüzde 52,9’u yüksek öğrenim diplomasına sahip.

YÜKSEK ÖĞRENİM MEZUNU İŞSİZLER EN FAZLA YUNANİSTAN VE İTALYA’DA

Lise ve üstü eğitim kurumlarından mezun olan bireylerin ilk 3 yıl içerisinde kalıcı istihdamı AB’de yüzde 78,2 olurken, bu alanda en yüksek oran yüzde 90,1’le Hollanda ve yüzde 90,2 ile Almanya’da gerçekleşti. Fransa’da bu oran yüzde 71,7’de kalırken, İtalya’da yüzde 52,9 ve Yunanistan’da ise yüzde 49,2 gibi düşük bir düzeyde ölçüldü.

İşsizlikte ise 2016’da AB genelinde yüzde 8,5’lik olan ortalama oran, Almanya’da yüzde 4,1, Birleşik Krallık’ta yüzde 4,8 gibi düşük oranlarda tespit edildi. Yunanistan yüzde 23,6, İspanya ise yüzde 19,6 ile işsizliğin en yüksek olduğu iki ülke.

GENÇ İŞSİZLİK ORANLARI ARASINDA CİDDİ UÇURUM VAR

Genç işsizlik oranları ise AB genelinde yüzde 18,7 olurken, Yunanistan’da yüzde 47,3, İspanya’da yüzde 44,4 ve İtalya’da yüzde 37,8 olarak gerçekleşti. Bu alanda da en düşük oran yüzde 7 ile Almanya’da ve yüzde 10,8’le Hollanda’da görüldü. Fransa’da ise bu oran halen yüzde 24,6 gibi yüksek bir düzeyde.

REFAH DÜZEYİ YÜKSEK ÜLKELER KUZEY VE BATI AVRUPA’DA

Refah düzeyinde 2014 yılı verilerine dayandırılan raporda, AB’de kişi başına ortalama yıllık gelir 18 bin 522 euro olurken, Lüksemburg, 39 bin 707 euro ile en yüksek gelir düzeyine sahip ülke olarak kaldı. Bu bölümde, bireylerin çalışma hayatının yanı sıra emlak gelirleri ve devletten aldıkları sosyal yardımlar da dahil ediliyor. AB’nin büyük ülkeleri arasında Polonya yıllık 6 bin 376 euro gelirle en düşük seviyedeki ülke oldu. Danimarka ise 31 bin 518 euro ile ikinci sırada geliyordu.

Kişi başı ortalama gelirleri yüksek olan diğer ülkeler ise sırasıyla İsveç, Finlandiya, Fransa, Birleşik Krallık, İrlanda, Belçika ve Almanya oldu.

YOKSULLUK ORANI EN YÜKSEK ÜLKE İSPANYA

2014 itibariyle yoksulluk oranı AB genelinde yüzde 17 olurken, İspanya’da bu oran yüzde 22, Yunanistan’da ise yüzde 21’deydi. İtalya ve Portekiz’de de bu oran yüzde 20 ile oldukça yüksekti.

Danimarka, Hollanda ve Finlandiya yüzde 12’lik yoksulluk oranına sahip iken, yoksulluk oranı Almanya ve Birleşik krallık’ta yüzde 17, Fransa’da yüzde 14 olarak kayıtlara geçmişti.

SOSYAL GÜVENLİK HARCAMALARINDA İLK SIRAYI FRANSA ALIYOR

INSEE raporunda, 2014 itibariyle sağlık başta olmak üzere sosyal güvenlik harcamalarının milli gelire oranı en yüksek olan ülkenin Fransa olduğuna dikkat çekiliyor. AB’de sosyal güvenlik harcamalarının milli gelire oranı ortalama yüzde 28,7 iken, Fransa’da bu oran yüzde 34,3’le en yüksek seviyede idi. Bu alanda yüzde 32,9’la Danimarka, yüzde 30,9’la Hollanda, yüzde 29,9’la İtalya, yüzde 29,5’le İsveç ve yüzde 29,1 ile Almanya önde gelen ülkeler oldular.

Sosyal güvenlik harcamalarının milli gelirdeki payı en düşük ülkeler yüzde 19,1’le Polonya ve yüzde 20,6 oranıyla İrlanda oldu.

GELİRLERİN DÖRTTE BİRİ KONUT, ONDA BİRİ MUTFAK HARCAMALARINA

AB genelinde 2015 itibariyle bireylerin gelirlerinin yüzde 23,5’i konut, ısınma ve elektrik gibi harcamalara giderken, bu oranlar üye ülkelerde birbirine yakın seyrediyordu. Avrupalılar gelirlerinin yüzde 9,7’sini mutfak, yüzde 10,2’sini ulaşım ve yüzde 8,7’sini ise eğlence ve kültürel harcamalarına ayırıyor.