Avrupalı sendikalar uyardı: Enerji fiyatları ödenmez hale geldi

Avrupalı sendikalar Prag’da toplanması beklenen Avrupalı yöneticileri milyonlarca kişi için “katlanılmaz” hale gelen enerji fiyatları konusunda uyardı.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (CES) yaptığı yazılı açıklamada elektrik ve gaz fiyatlarındaki artışın milyonlarca Avrupalının enerji faturalarını “ödenmez” hale getirdiğini kaydetti.

Ağustos ayında Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 9,1 ile rekor bir  düzeye ulaştığını hatırlatan CES, enflasyon bu şekilde uçmadan önce “9,5 milyon çalışanın enerji faturalarını ödemekte zorlandığını” kaydetti.

Avrupa’da temmuz 2021’den temmuz 2022’ye kadar elektrik ve gaz fiyatının yüzde 38 arttığını belirten CES, “Ve artmaya devam ediyor” diye ekledi.

Konfederasyona göre bunun sonucunda Avrupa Birliği’nin 16 devletinde “asgari ücretle maaş alan işçilerin, evlerini aydınlatmaya ve ısıtmaya devam edebilmek için bir aylık veya daha fazlasına eş değerde para bir kenara koyması gerekiyor.”

Bu durum 2021 yılında AB’nin 27 ülkesinden sadece 8’i için geçerliydi.

Örneğin 2022’de Estonyalı bir işçinin, yıllık enerji faturasını ödeyebilmek için 2021 yılına kıyasla 26 gün daha fazla çalışması gerekecek.  Slovakya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve İtalya’da yıllık ortalama enerji faturası bir çalışanın bir aylık asgari ücretinden daha fazlasına denk geliyor.

CES, “Yıllık faturanız bir aylık maaşınızdan fazlaysa, para biriktirmenin hiçbir püf noktası yoktur. Bu fiyatlar artık milyonlarca insan için ödenemez durumdadır” dedi.

Sendikalar hafta sonu Prag’da enerji konusunu görüşmek üzere toplanacak olan Avrupa hükümetlerini “katlanılmaz fiyat artışlarına son vermeye” çağırdı.

Kıta yöneticilerine seslenen sendikalar, başta asgari ücret olmak üzere ücretlerin arttırılmasını ve enerji faturalarının sabitlenmesini, enerji şirketlerinin istisnai karlarının vergilendirilmesini talep etti.