Avustralya’da 200 göçmen açlık grevinde

Avustralya’nın Melbourne kentindeki bir merkezde yaşam koşullarını protesto eden 200’ü aşkın göçmen açlık grevine başladı.

Melbourne’da göçmen merkezinde tutulan yüzlerce kişi açlık grevine başladı. Açlık grevindekilerin sayısının 200’ü aşkın olduğu bildirildi.

Göçmenler, masa ve sandalyelerden, idari girişimlerinin gerçekleşmesi ve dışarı çıkma süresinin uzatılmasına kadar bir dizi talepte bulunuyor.

AFP’ye konuşan 30 yaşındaki Iraklı göçmen Ali Yusuf, “Daha önce hiç böyle bir merkez görmedim” diyerek tepkisini ifade etti.

Melbourne Immigration Transit Accommodation (MITA) adlı merkezde tutulan göçmenlerin, Cuma günü hükümet yetkilileri ile görüşmesi bekleniyor.

Avustralya kıtasındaki göçmen merkezlerinde açlık grevleri sıklıkla yaşanıyor. Bu durum aynı zamanda sözkonusu merkezlerdeki koşulların kötü oluşuna işaret ediyor.

Geçen yıl, Sydney’deki bir merkezde yüzlerce kişi, çok sıkı ziyaret koşullarını protesto etmek için greve gitmişti.

Avustralya hükümeti, göçmenlere yönelik kötü muamele iddialarını reddediyor ancak kademeli olarak, göçmenlerin tutuklu olduğu bu merkezleri azaltma taahhüdünde bulundu. 2013’te 10 bin kişi bu merkezlerde tutuluyordu. Bugün bu sayı bine düştü.

Avustralya hükümetleri, onlarca yıldır kaçak durumdaki yabancıların zorunlu olarak merkezlere kapatılmasına ilişkin bir politika yürütüyor.