Avustralya hükümetine göçmen yasasında ağır darbe

Avustralya hükümeti, göçmenleri ilgilendiren bir yasa tasarısına ilişkin mecliste ağır yenilgi aldı. Bu tarihi başarısızlığın genel seçimlere götürebileceği belirtiliyor.

Başbakan Scott Morrison’un yasaya karşı doğrudan dahil olmasına rağmen muhalefetteki İşçi Partililer, bağımsızlıların yardımıyla, 74 oya karşı 75 oyla Meclisten göçmen kamplarındaki ilticacılara sağlık tedavisi öngören yasayı geçirtti.

1919 yılından bu yana ilk kez bir Avustralya hükümeti Parlamento’da önemli olarak görülen bir yasa oylamasını kaybediyor.

Morisson, Liberal Parti içerisindeki bir iç darbeyle Ağustos ayında iktidara gelmişti. Ancak parlamentoda çoğunluğu da kaybetti. Scott Morrison o tarihten beri, parlamento alt kanadını kontrol etmek için bağımsızların desteğine güveniyordu.

Muhalefetin meclisten geçirdiği düzenlemeler, özellikle Avustralya dışında kurulan göçmen kamplarındaki ilticacıların sağlık tedavileri için Avustralya’ya sevk edilebilmelerini öngörüyor.

Avustralya’ya deniz yoluyla kaçak gelen göçmenlere karşı yıllardır aşırı sert bir politika izleyen hükümet, sözkonusu ilticacıların ülkeye ayak basmasına asla izin vermeyecekleri açıklamasında bulundu.

Parlamentodaki yenilginin siyasi açıdan ağır sonuçları olması bekleniyor. Morrison, genel seçim çağrısında bulunmayacağını söylese de, bu yönlü seslerin artacağı tahmin ediliyor. Anketeler seçimlerin olması halinde Morrison’un başında olduğu koalisyonun, İşçi Parti karşısında yenileceğini gösteriyor.