Avustralya’nın CBA bankası terörizm finansmanıyla suçlanıyor

Avustralya’nın en büyük bankası CBA’nın ‘kara para aklama’ ve ‘terörizm finansmanı’ yasalarını on binlerce kez ihlal ettiği iddia ediliyor.

Commonwealth Bank of Australia’nın (CBA) ülkenin mali istihbarat birimi Austrac tarafından takip edildiği ve bundan dolayı Federal Mahkeme önünde yargılandığı bilgisi verildi.

Austrac’ın yaptığı takiplerde bankanın kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadeleye yönelik yasaları 53 bin 700 kez ihlal ettiği öğrenildi. Bu yasaların büyük oranda bankanın hizmete sunduğu ve hesaplara nakit para aktarmayı sağlayan ATM’ler yoluyla ihlal edildiği savunuluyor.

Bankanın hazırladığı bir raporu ele geçiren Sky News’te yer alan haberde, bankanın uluslararası şirket ve hükümetlerin yaptığı işlemlerde çok az düzeyde bir kontrolünün olduğu belirtildi. Bankanın sadece bu sayede sadece bu yıl içinde 1,3 milyar Avustralya doları kazanç elde ettiği iddia ediliyor.

CBA’nın bu konumu nedeniyle birçok Asya ülkesinin yanı sıra İngiltere ve ABD’nin gözetiminde olduğu bilgisi verildi. Sky News’in haberine göre, CBA’nın ABD ve Hong Kong’daki mali yetkililerle müzakere halinde olduğu da iddialar arasında.