Avusturya da BM Göç Paktı’ndan çekiliyor

Aşırı sağcı FPÖ’nün koalisyon ortağı olduğu Avusturya hükümeti, BM’nin göçe ilişkin paktından geri çekildiğini duyurdu.

Hükümetten yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler’in (BM) 10-11 Aralık’ta Fas’ın Marakeş şehrinde düzenleyeceği zirvede göçmenlere ilişkin pakttan geri çekileceği ilan edildi.

Açıklamada, üye ülkelere herhangi bir bağlayıcılık getirmeyen göçmen paktından geri çekilmenin ‘Avusturya’nın egemenliğini koruma’ amaçlığı olduğu savunuldu. Açıklamada, Marakeş’te düzenlenecek zirveye herhangi bir temsilcinin gönderilmeyeceği de belirtildi.

Göçlerin idaresine dair en önemli belgelerden olan pakta karşı göçmen karşıtı tavırlarıyla öne çıkan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban’dan da benzer açıklamalar yapılmıştı. 

Söz konusu pakt Temmuz ayında ABD dışındaki BM ülkeleri tarafından kabul edilmişti. Macaristan ise, pakttan Eylül ayında geri çekilmişti.

"Güvenlik için Küresel Sözleşme, Düzenli ve Nizami Göç"  adıyla kabul edilen 34 sayfalık metin, göç konusunda anlaşmaya varılan ilk uluslararası sözleşme olma özelliğini taşıyor. Metni onaylayacak olan anlaşma, 10-11 Aralık’taki BM zirvesinde imzalanacak.