Avusturya’da çalışma süreleri 10 saat arttırıldı

Avusturya’da yüz binlerce çalışanın sert tepkisine rağmen çalışma sürelerini işverenler lehine uzatan yasa tasarısı kabul edildi.

İktidardaki sağcı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) tarafından meclise (Ulusal Konsey) getirilen tasarıda, haftalık azami çalışma süresi 60 saate çıkarıldı. Daha önce günlük en fazla 10 saat olan çalışma süresi, haftalık 50 saatle sınırlıydı.

Yeni yasada normal çalışma süreleri günlük 8 saat olmak üzere haftalık 40 saat olarak kalırken, işverenlerin çalışanları daha fazla mesai yapmaya zorlamasının önü açılıyor. Hükümet, çalışma sürelerinin uzatılmasıyla şirketlerin ‘daha rekabetçi’ bir konuma geleceğini savunarak, çalışanlar üzerinden kıyak çekildiğini kabul ediyor.

SENDİKALAR DİRENECEK

Çalışma sürelerinin uzatılmasına anamuhalefet partisi Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile Yeşiller karşı çıkıyordu. Günlerdir ülke gündeminde olan yasa tasarısına karşı ülkenin en büyük sendikalar konfederasyonu ÖGB tarafından Cuma günü başkent Viyana’da düzenlenen gösteriye 80 bin ila 100 bin arasında çalışan katılmıştı.

ÖGB Genel Sekreteri Wolfgang Katzian, eylemde yaptığı konuşmada “Tüm imkanlarımızla bu yasaya karşı direneceğiz” demişti. ÖGB, yasanın referandumla halka sorulmasını talep ediyor.

Çalışma sürelerinin uzatılması dar gelirli kesimler arasında önemli bir oy oranına sahip olan koalisyon ortağı FPÖ’nün seçmeni tarafından da tepki görüyor.