Avusturya, 60 Türk imamı sınırdışı edecek, 7 camiyi kapatacak

Avusturya’nın muhafazakar Başbakanı Sebastian Kurz, ülkesinin yabancı ülkelerin finanse ettiği imamları sınırdışı edeceğini ve yedi camiyi kapatacağını açıkladı.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, “siyasal İslam’la mücadele” adı altında, Türkiye ile bağlantılı 60 imam ve ailelerini sınırdışı edeceklerini açıkladı. 

Yedi caminin de kapatılacağını belirten Kurz, bu kararın özellikle Türk camilerinde çocuklara Osmanlı döneminin bir savaşını canlandırmak için asker kıyafetleri giydirilmesi ile ilgili olduğunu vurguladı.

Basın toplantısı düzenleyen Başbakan, “Paralel toplumlar, siyasal İslam ve radikalleşmenin bizim ülkemizde yeri yok” dedi.

Çocukların asker kıyafetleri ile görüntülendiği camilerin başında Viyana’da Türk iktidarına bağlı olarak faaliyet yürüten camilerden biri geliyor. Çanakkale savaşının canlandırıldığı oyuna ilişkin fotoğraflar, Haziran ayı başında merkez sol gazete Falter’de yayınlanmıştı.

Bu görüntüler tüm çevrelerden Avusturya siyasi sınıfında yoğun tepkilerle karşılaşmıştı. Fotoğraflarda, sıra halinde kamuflajlı çocukların askeri selama durduğu ve Türk bayraklarını salladıkları görülüyordu. Bir başka fotoğrafta, Çanakkale’de yaşamını yitirenleri göstermek için yere yatmış, üzerleri bayrakla örtülmüş çocuklar dikkat çekiyordu.

Sözkonusu cami, doğrudan Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı Avusturya Türk İslam Birliği tarafından yönetiliyor.