Avusturyalı bakan ve ailesine yakın koruma

İçişleri Bakanı Nehammer'ın, Viyana’daki DAİŞ saldırısının ardından 'radikal İslamcı’ çevrelere yönelik Avusturya polisinin yaptığı baskınlar yüzünden çok sayıda ölüm tehdit aldığı öğrenildi.

2 Kasım günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir DAİŞ çetesi üyesinin 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan DAİŞ saldırısı ardından Avusturya hükümeti “radikal İslamcılığa” karşı tedbirlerini artırmıştı. Polis ise dört bölgede geniş çaplı operasyonlar yürütmüştü. 60'ı aşkın adrese baskın operasyon Müslüman Kardeşler ve Hamas ile bağlantılı olduğundan şüphe edilen 70 aşkın kişi ve birçok dernek hakkında başlatılan soruşturma sonucu gerçekleşmişti.

DAİŞ çetelerinin örgütlendiği camileri de sıkı şekilde kontrol edilmesine karar veren Viyana hükümeti “radikal dincilerin” hedefi oldu. Son günlerde basın karşısına sık çıkan ve hükümetin aldığı kararları açıklayan İçişleri Bakanı Karl Nehammer’e yönelik ölüm tehditlerinin arttığı öğrenildi.

İktidar partisi Avusturya Halk Partisi (ÖVP) üyesi olan Nehammer ise kendisine yönelik ölüm tehditleri doğruladı. Kimliği belirsiz kişi veya kişilerin gönderdiği mesajlarda sadece Nehammer’in değil aynı zamanda eşi ile çocuklarının da ölümle tehdit edilmesi üzerine Avusturya polisini harekete geçirdi.

TEHDİTLER TÜRK MİLLİYETÇİLERDEN DE GELİYOR

Bakan ve ailesi yakın koruma altına alınırken, ölüm tehditlerinin sadece “radikal İslamcı” çevrelerden gelmediği öğrenildi. Geçtiğimiz Temmuz ayında Kürtler ve solculara yönelik AKP-MHP iktidarı yanlısı grupların saldırısının ardından Bakan Nehammer özellikle sanala ağlarda Türk milliyetçileri tarafından da tehdit edilmişti.

Türk başbakanı Erdoğan da birçok Başbakan Kurz’a yönelik tehditkâr ifadeler kullanmıştı. Avusturya medyasında yer alan haberlere göre bakan bu tehditlerin ardından zaten yakın koruma altındaydı.

MUHALEFET TEDBİRLERİ ABARTILI BULUYOR

Bu arada DAİŞ yanlısı “radikal İslama” karşı savaş açan muhafazakar-Yeşiller hükümeti muhalefet tarafından eleştiriliyor. Muhalefet alınacak tedbirleri abartılı bulurken, hükümet hazırladığı yasa tasarısına son şeklini verdi. Hükümetin önümüzdeki Aralık ayında meclise sunmayı düşündüğü yasa tasarısında başlıca şu tedbirler alınıyor:

- Salıverilen kişilere yönelik elektronik bir gözetim olacak.

- Üçüncü bir ülkenin pasaportunu taşıyan ve terörizmden mahkum edilen bireylerin Avusturya vatandaşlıklarını iptal edilmesi kolaylaştırılacak.

- “Radikal İslam” ideolojisini taşıyan kişilerin sosyal yardımların kesilmesi ve ehliyetlerin geri çekilmesi sağlanacak, silah taşıyanlar ise denetime altına alınacak.

- “Radikal İslam” ideolojisini yayan dernek ve camilerin kapatılması kolaylaşacak.

- İmam kayıt mekanizması ile ülkedeki bütün dini görevliler yakın takibe alınacak.