Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma: 7 ölü

Ermenistan ile Azerbaycan arasında yeniden çatışma yaşandı, her iki taraftan 7 asker hayatını kaybetti.

Ermenistan Savunma Bakanlığı yaşanan çatışmada 4 askerin hayatını kaybettiği, 6’sının yaralandığını bildirdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise 3 Azeri askerin öldüğünü belirtirken, yaralılar konusunda herhangi bir ifade kullanmadı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, sınır hattındaki Dyg yakınında Ermeni güçlerin Azeri mevzilerine ateş açtığını iddia etti.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Salı günü yerel saatle 16.00’da Azeri askerlerin mühendislik çalışması yürüten Ermeni askerlere ateş açtığını belirtti.

Kafkas’lardaki bu iki eski Sovyet cumhuriyeti, 2020 yılında Yukarı Karabağ’ın kontrolü için kısa süreli bir savaşa tutuştu. Türk devletinin doğrudan desteğini alan Azerbaycan bu savaşta birçok bölgeyi işgal etti. Rusya’nın arabuluculuğu taraflar arasında ateşkes sağlansa da sınır hattında çatışmalar sıklıkla yaşanıyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, başta AB ve ABD’nin arabuluculuğu ile olmak üzere birçok kez barış anlaşması için bir araya geldi. Ancak bu görüşmelerden şimdiye kadar somut bir sonuç elde edilmedi.

Çoğunluğu Ermenilerden oluşan dağlık bölge, Sovyetler Birliği’nin yıkılması ardından Azerbaycan’dan ayrılmıştı. 1990’lı yılların başındaki ilk savaşta 30 bin kişi hayatını kaybetmiş ve Ermenistan’ın zaferi ile sonuçlanmıştı.

2020 sonbaharındaki savaşta ise 6500 kişi hayatını kaybetti ve Azerbaycan çok sayıda bölgeyi işgal etti.