Babis: Volkswagen fabrikasını Türkiye’de kuracak

 Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile biraraya gelen Çekya Başbakanı Andrej Babis, Alman otomobil devi Volkswagen’in yeni fabrikasının Türkiye’de kurmak için hazırlıklar yaptığını söyledi.

Alman otomobil devi Volkswagen'in (VW)’nin Passat, Skoda ve Seat modellerinin üretileceği yeni fabrikasını Türkiye’de kuracağına dair artık güçlü ibareler var. Geçtiğimiz hafta Reuters haber ajansı Volkswagen’in Türkiye’de yaklaşık 1 milyar Euro tutarındaki fabrika için Ankara ile taşıt vergisi konusunda görüşmeler yürüttüğünü bildirmişti.

Volkswagen’in yeni fabrikası dün Ankara’da Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Çekya Başbakanı Andrej Babis’in de gündemindeydi. Çünkü Volkswagen parçalarının önemli kısmını Çekya’da üretiyor ve yeni fabrikasında üretmeyi planladığı yeni Skoda modelleri Çekya’ya ait.

ERDOĞAN ÇEKYA’YI NASIL İKNA ETTİ?

Ankara’daki görüşmelerden sonra konuşan Çekya Başbakanı, bir süredir “Volkswagen Türkiye’yi mi, yoksa Bulgaristan’ı mı tercih edecek?” sorusunu açıklık getirdi. Babis, Volkswagen’in Türkiye’ye büyük bir yatırım yaptığını duyduklarını söyledi. Araç parçalarının üretiminde önemli bir rol oynadıklarını söyleyen Babis “Yeni fabrikada işbirliğimizi ve öncü rolümüzü sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.

Babis’in sözlerinin ardından Reuters’e konuşan VW yetkilileri ise “Türkiye’nin şansı hala yüksek” demekle yetindi. Ancak Çekya Başbakanı Babis’i sarayına davet eden Erdoğan’ın yeni pazarlıklarla hem Çekya yönetimini hem de Volkswagen’i ikna etme ihtimali oldukça yüksek. Manisa'da veya Bulgaristan’da kurulması planlanan ve 2 bin kişiye iş imkanı sağlayacak fabrikayı ciddi boyutlarda ekonomik kriz yaşayan ve düşüşe geçen Erdoğan rejimi bir “can simidi” olarak görüyor.