BAE Şam’daki büyükelçiliğini yeniden açıyor

Suudi Arabistan’ın yakın ittifakı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suriye’nin başkenti Şam’da yedi yıldır kapalı olan büyükelçiliğini bu Parşembe günü yeniden açacak.

AFP’ye konuşan Suriye İletişim Bakanlığı’ndan bir kaynak, “Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine, Suriye İletişim Bakanlığı bugün Şam’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin büyükelçiliğinin açılışına gazetecileri çağırdı” dedi.

Suriye hükümeti, 18 Aralık günü Arap ülkelerinin Şam’daki büyükelçiliklerini yeniden açmaya çağırmıştı.

Suriye iç savaşının başladığı 2011’den bu yana, başta Körfez ülkeleri olmak üzere bir çok Arap ülkesi Suriye’deki diplomatik misyonlarını askıya almıştı.

Suriye’deki durumda yavaş yavaş normalleşme yaşanması üzerine, rejimin dış dünya ile ilişkileri de iyileşmeye başladı.

ARAP BİRLİĞİ DE HAZIRLIK YAPIYOR İDDİASI!

Bazı iddialara göre Arap Birliği de, Suriye rejimini yeniden bünyesine dahil etmeye hazırlanıyor. Suriye, 2011’de dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın talebi üzerine birlikten çıkarılmıştı. Suriye, Arap Birliği’nin kurucu üyelerinden biriydi.

Arap Birliği’ne Suriye’nin geri alınması için henüz herhangi bir önerge verilmedi, ancak Mısırlı personelin Arap Birliği merkezine Suriye bayraklarını yeniden yerleştirdiği bildiriliyor.

BEŞİR’İN ZİYARETİ

16 Aralık günü Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir de Şam’da Başar El Esad’ı ziyaret etmişti. El Beşir’in bu görüşmede ABD, Suudi Arabistan ve Katar’ı temsil ettiği iddia ediliyor. Bu görüşmenin ardından, ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki birliklerini çekme kararı almıştı.

Öte yandan Suudi Arabistan’ın da Suriye’nin yeniden inşaası için gerekli olan 400 milyar doların bir kısmını finanse etmesi bekleniyor.