BAE, Yemen’deki askeri varlığını azaltıyor

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nda yer alan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), Yemen’deki askeri varlığını azaltacağı bildirildi.

Reuters’in batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, 2015’ten bu yana Yemen’deki savaşa dahil olan BAE, bölgedeki askeri varlığını düşürecek.

Haberde, bu kısmi çekilmenin Körfez’de İran ile yaşanan gerilim kapsamında olduğuna dikkat çekildi. İki batılı kaynak, BAE Yemen’deki güçlerini her an başka bir alana kaydırmak için böyle bir tedbir geliştirdi.

Adını vermeyen bir BAE kaynağı bilgiyi doğrulayarak, “Birliklerin hareketliliği oldu” dedi. Aynı kaynak, BAE’nin Arap Koaliyosyonu’na tamamen bağlı kalmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

İki batılı kaynağa göre, BAE güçleri Aden limanı ve Yemen’in batı kıyısından çekildi. BAE askerleri buralarda Yemenli güçleri, Husilere karşı savaşmak için eğitiyordu.

Bu gelişme ABD ile İran arasında gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. İran’ı bölgesel ve uluslararası güvenlik için tehdit olarak gören ABD, nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildikten sonra yaptırımları sertleştirdi. 20 Haziran’da Hürmüz Boğazı yakınında bir Amerikan insansız hava aracının İran tarafından düşürülmesi ardından gerilim tırmanmıştı. ABD, İHA’nın düşürülmesinden bir kaç gün önce Umman Körfezi’nde iki petrol gemisine yönelik saldırıdan da İran’ı sorumlu tutmuştu.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. Hadi’ye destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun dahil olduğu çatışmaların şimdiye kadar on binlerce kişinin yaşamına mal olduğu tahmin ediliyor. Farklı kaynaklar ölü sayısının 10 bin ila 60 bin arasında değiştiğini savunuyor.

İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Husiler de son aylarda Suudi Arabistan topraklarında saldırılarını arttırdı. Son haftalarda bir çok kez hava alanı ve stratejik önemdeki Suudi tesisleri, füze ve dronlarla vuruldu.