Bağdat-Hewlêr hattındaki bütçe krizinde yeni gelişmeler

Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak Merkezi Hükûmeti arasındaki bütçe krizi devam ediyor. Bölgesel Hükûmet tutumunu açıklama yerine topu Irak’ın Kürt cumhurbaşkanına attı.

Mesut Barzani ise 'Irak’a bir cevap vermenin zamanı geldi' şeklinde açıklama yaptı. Karşılıklı açıklamalarla kriz sürerken, Irak Merkezi Hükûmeti'nin Pazartesi günü gerçekleşen oturumda aldıkları yeni bir kararla bütçe oranını arttırdığı ortaya çıktı.

HÜKÛMETE TUTUM ALMA ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

Geçtiğimiz Cumartesi günü Kürt parlamenterlerin, talepleri karşılanmadığı için bütçe yasa tasarısı oylamasını boykot etmesine rağmen, 58 maddeden oluşan Irak 2018 bütçesi kabul edilmişti. 

Kürt parlamenterler grupları adına yapılan açıklamalarda, Bölgesel Hükûmetin bu oranı kabul edip etmediğini açıklaması gerektiği, ayrıca Kürtler olarak tamamen Irak’tan çekilebilecekleri, bu aşamadan sonra Irak ile yürümenin zor olduğu vurgulandı.

Bölgesel Bakanlar Kurulunun yaptığı toplantıdan sonra Bölgesel Başbakan Neçirvan Barzani yaşanan krize ilişkin açıklamalarda bulundu. Kürt parlamenterler ve grupları adına yapılan 'hükûmet tutumunu açıklasın' çağrısına Neçirvan Barzani, Irak ile anayasa çerçevesinde anlaştıklarını, Irak’ın tüm taleplerini kabul ettiklerini, buna rağmen bütçenin düşürülmesi beraberinde ciddi sorunları getireceğini söyledi. Neçirvan Barzani, topu Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum’a atarak, 'başta Kürtler olmak üzere tüm halkların çıkarlarını korumalı, yapılan yanlıştan dönülmesi için devreye girmeli' dedi.

Neçivan Barzani’nin açıklamaları siyasi çevreler tarafından tepkiyle karşılandı, 'kendi sorumluluk ve görevlerini cumhurbaşkanına yığmaya çalışılıyor' şeklinde değerlendirildi. Neçirvan Barzani Kürt parlamenterler gruplarının Irak’tan çekilme seçeneklerine ise sıcak bakmıyor; buna gerek olmadığını belirtmesi ve 'Irak ile birlikte devam etmeliyiz' demesi tepkilere yol açtı.

MESUT BARZANİ: IRAK'A CEVAP VERMENİN VAKTİ GELDİ

Mesut Barzani, Irak ile yaşanan bütçe krizine Raperinin yıl dönümüne ilişkin yayımladığı bir mesajla cevap verdi. Barzani, Kürt grup ve partilerinin birlik olup Irak’a karşı bir cevap vermesinin vaktinin geldiğini söyledi. Mesut Barzani’nin açıklamalarının Neçirvan Barzani’nin açıklamalarının aksine olduğu, birlikte yürümenin yerine Kürt Parlamenterler Grubunun Irak’tan çekilme seçeneğini kullanma mesajları içerdiği belirtiliyor. 

IRAK PARLAMENTOSU BÜTÇEYİ ARTIRDI

Bütçe krizi ve Irak ile ilişkiler konusunda tartışmalar sürerken, Irak Parlamentosu, Pazartesi günü gerçekleştirdiği oturumda Kürdistan Bölgesi’nin 2018 bütçesini bir trilyon dinar, yaklaşık 800 milyon dolar arttırdığını açıklandı.

Goran Hareketi Parlamenteri ve Mali Komisyonu Üyesi Mesud Haydar, “Bütçe yasasında memur maaşlarından bir trilyon dinar düşürüldü. Irak Parlamentosu Başkanlığına 2 trilyon olan yedek paranın üç trilyona çıkarılması için dilekçe verdik” dedi

Irak Parlamentosu bugün gerçekleştirdiği oturumda 6,5 trilyon dinar olan Kürdistan Bölgesi bütçesinin 7,5 trilyona çıkarılmasına oy çokluğuyla karar verdi.

Karar ile yüzde 12.67 olan Kürdistan Bölgesi bütçesi yüzde 14’e ulaştı.

Kararın Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar Abadi ve Meclis Başkanı Selim Cıburi’nin yaptığı toplantıda alındığını söyleyen Haydar, Kürt parlamenterlerin talebi üzerine bugün onaylandığını ifade etti.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rahim, Kürdistan Bölgesi’deki memur ve emeklilerin Irak bütçesindeki 334 milyar dinar olan payının 418 milyar dinar olarak arttırıldığını söyledi.