Bağdat ile Hewlêr anlaştı: Petrol ihracatı yeniden başlıyor

Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin ardından Türkiye’ye yönelik durdurulan petrol ihracatı konusunda Hewler ve Bağdat arasına anlaşma sağlandı. İhracatın pazartesi yeniden başlayacağı bildirildi.

Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO), Bağdat ile Hewlêr arasında Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracına yönelik görüşmelerin sürdüğü ve tarafların bazı konularda anlaşmaya vardığını bildirdi.

SOMO, “Bağdat ve Hewlêr arasında Kürdistan Bölgesi petrolüne ilişkin anlaşma kısa bir süre içerisinde duyurulacak. SOMO’nun gözetimi altında ve ölçütleri doğrultusunda Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracına tekrar başlanacak” dedi.

AFP’ye konuşan Irak hükümetinden bir yetkili anlaşmayı doğrularken, hafta başında Ceyhan limanına doğru Güney Kürdistan petrol ihracatının yeniden başlayacağını bildirdi.

Adını vermeyen bir Kürt yetkili de bu bilgiyi doğruladı. Bağdat yetkilisi, “Kürdistan petrolünün satışı bundan böyle SOMO’dan geçecek” dedi.

Yetkiliye göre ayrıca Hewler ve Bağdat hükümetlerinin oluşturduğu “ortak bir komite Kürdistan petrolünün ihracat sürecini” gözetecek.

Kürt yetkili, elde edilen gelirlerin Bağdat’ın gözetimindeki bir hesaba aktarılacağını belirtti.

Kağıt üzerinde bu anlaşma taraflar arasındaki anlaşmazlığa geçici olarak bir nokta koyuyor.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Hewler-Ankara arasındaki petrol anlaşmasını illegal bulması ardından geçen hafta cumartesi günü Türkiye petrol ithalatını durdurmak zorunda kalmıştı.