Bağdat’ta ‘Ramazan’ operasyonu: 200’e yakın gözaltı

Irak İçişleri Bakanlığı, Ramazan ayında satışı yasak olan alkol sunulan Bağdat’taki kaçak kumarhanelere yönelik baskınlarda 200’e yakın kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Baskınlar pazartesiyi salıya bağlayan gece gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Saad Maan, Irak’ta yasaklı olan rulet ve blackjack oynanan Bağdat’taki dört gece kulübünün polis tarafından hedeflendiğini açıkladı.

Aralarında kadınların da olduğu 159 Iraklı ve 32 yabancının gözaltına alındığı bildirildi. Baskınlarda önemli miktarda paraya da el konulduğu belirtildi.

Irak’ta Ramazan ayı sırasında alkol satışı ve tüketimi yasak. Alkol satışı yasal olarak düzenlenmiş olsa da muhafazakar bir toplumda tüketimi hoş görülmüyor. Alkolüm tamamen yasaklanması da sık sık gündeme geliyor.

En son Ramazan ayının başlamasından önce 4 Mart günü gümrükler yürürlükteki tartışmalı bir yasaya dayanarak alkol ithalatının yasaklandığını duyurdu.

Ancak sonraki günlerde Bağdat’ta sahipleri genellikle Hristiyan ve Êzidî olan alkol dükkanları açık kalmaya ve müşterilerine alkollü içki sunmaya devam etti.

Yedi yıl önce oylanan ancak hiçbir zaman uygulamaya konulmayan tartışmalı yasa, Irak topraklarında alkollü içecek üretimi ve satışını yasaklıyor.