Balkanlar’daki kızamık salgını yayılıyor: Onlarca ölüm

Tedavi edilebilir olmasına rağmen aşısına karşı yürütülen kampanyalar nedeniyle Balkan ülkelerinde yeniden yayılan kızamık salgınında onlarca kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Uzun bir aradan sonra Ağustos 2016’da Romanya’da başlayan salgının halen devam ettiği ve en az 9 bin 670 vakanın tespit edilidği öğrenildi. Bu ülkede son haftaya kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 35’e yükselirken, ölümlerin büyük çoğunluğu çocuklar arasında görülüyor.

Kızamık salgınının 20 yıl aradan sonra ilk kez Kosova’da da görüldüğü ve sadece Priştina’da yüzün üzerinde hastanın tedavi edildiği bilgisi verildi. Haziran’da bu ülkeye sıçradığı sanılan salgında en az 1 kişinin öldüğü tespit edildi.

Salgının bir diğer Balkan ülkesi Karadağ’a sıçrama riskinin olduğu da verilen bilgiler arasında.

Özellikle Romanya’da salgının uzun süreden sonra yeniden başlamasında kızamık aşılarının yetersizliğinin yanı sıra birçok dini oluşumların aşıya karşı kampanyalarının etkisinin olduğu sanılıyor. Son on yıllarda verilen mücadeleyle dünyadaki ölüm oranları büyük oranda gerileyen hastalığın salgına dönüşmesi halinde yoksul bölgelerdeki küçük çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlıların ölüm riski daha yüksek.