Baltık‘ta Rus gazını devre dışı bırakacak hat

Rusya’ya enerji bağımlılığından kurtulmak isteyen ülkelerin girişimiyle Norveç doğal gazını Baltık Denizi üzerinden Polonya’ya taşıyacak boru hattı için Danimarka ile anlaşma imzalandı.

Polonya ve Danimarka arasında varılan anlaşma Polonya hükümetinin yaptığı açıklamayla duyuruldu. Anlaşmaya göre, Norveç doğal gazını Danimarka ve Baltık Denizi üzerinden Polonya’ya ulaştıracak boru hattı inşa edilecek.

‘Baltic Pipe’ adıyla yıllardır gündemde olan proje kapsamında Baltık Denizi’nin altından 900 kilometrelik hat inşa edilecek. Polonya’nın Rus enerji devi Gazprom’la daha önce imzaladığı anlaşmanın sonlanacağı 2022 yılından itibaren Norveç doğal gazı bu hat üzerinden Polonya’ya taşınmaya başlanacak.

Polonya’dan Gaz-System SA ile Danimarka’dan Energinet SOV tarafından inşa edilecek boru hattından yılda 10 milyar metreküp kadar gaz taşınabilecek.

Projenin tam maliyeti açıklanmazken, Avrupa Birliği (AB) tarafından oluşturulan Connecting Europe Facility (CEF) üzerinden 51,4 milyon euro fon aktarıldığı bildiriliyor.

Anlaşmaya dair açıklama yapan Polonya Başbakanı Mateusz  Morawiecki, Rus enerjisine olan bağımlılığın sonlandırılması için önemli bir adım attıklarını söyledi. Morawiecki, projeye ilişkin ‘Polonya enerji sektörünün güvenliği ve bağımsızlığı için büyük bir adım’ değerlendirmesini yaptı.