Bangkok'ta binlerce kişi Kralı diyalogu başlatmaya çağırdı

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta binlerce kişi Büyük Saray yakınında toplanarak, Kralı monarşide reform konusunda diyalog başlatmaya çağırırken, başbakanın istifasını istedi.

Saray'a yakın bir mesafede toplanan binlerce kişi, Kral Maha Vajiralongkorn'a yönelik olarak, posta kutularına dönüştürülen ev yapımı çöp kutularına yüzlerce mektup bıraktı.

Eylemciler kraliyeti devirmek istemediklerini, sadece topluma uyarlamaya çalıştıklarını belirtti.

Eylemciler yaz aylarından bu yana eski bir general olan Başbakan'ın istifasını talep ediyor. General Prayut Chan-O-Cha, 2014 yılında darbe ile iktidar gelmiş ve geçen yıl tartışmalı seçimlerle kendisini meşrulaştırmıştı.

Toplumsal hareket, Kral ve ailesine hakarete üç ila 15 yıl hapis cezası getiren yasanın da iptalini, hükümdarın servetine denetim getirilmesini ve hükümdarın ülkede daha bir kaç ay öncesine kadar tabu olan siyasi işlere karışmamasını talep ediyor.

Hareketin liderlerinden biri olan Anon Nampa Facebook'ta yaptığı paylaşımda Kral'ın tüm krizlerin çözümü için diyalogu kabul edeceğini umut etti. Nampa, "Umarım nihai bir şekilde davranışınızı değiştirir ve tüm halkların kralı olursunuz" dedi.

Maha Vajiralongkorn, geçen hafta bir gazetecinin sorusu üzerine konuyla ilgili kısa bir açıklamada bulunmuş ve "Herkesi aynı şekilde seviyoruz (...) Tayland bir uzlaşma ülkesidir" demişti.

Tartışmalı bir isim olan Vajiralongkorn, babası Kral Bhumibol'un ölümü üzerine 2016 yılında tahta çıkmıştı.

Vajiralongkorn, birkaç yıl içinde özellikle kraliyet servetinin doğrudan kontrolünü ele geçirerek hakimiyetini arttırdı. Ülkesi koronavirüs salgınında dolayı resesyonda iken sık sık Avrupa'da kalması da soru işaretlerine yol açtı.