Bangladeş’te genel seçimler: 12 kişi öldü

Bangladeş’te düzenlenen genel seçimlerde yaşanan şiddet olaylarında en az 12 kişi hayatını kaybetti.

Polise göre, üç kişi polis tarafından öldürülürken, sekiz kişi iktidardaki Awami partisi ile muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) yanlıları arasında çıkan çatışmalarda hayatını kaybetti. Ayrıca bir polisin, muhalefet sempatizanları tarafından öldürüldüğü bilgisi verildi.

Bangladeş’deki seçimlere 140 milyon seçmen çağrıldı. Bu seçimlerin Başbakan Şeyh Hasina’nın dördüncü kez, başbakan olmasıyla sonuçlanması bekleniyor. Hükümet, çatışmaların önüne geçmek için 600 bin polis, asker ve diğer güvenlik elemanlarını devreye koyduğunu açıkladı.

Seçimlerin yapılacağına yönelik ilanın yapıldığı 14 Kasım’dan bu yana ölenlerin sayısı resmi rakamlara göre 14’e yükseldi.

10 yıldır iktidarda olan 71 yaşındaki Şeyh Hasina, seçimlerin favorisi olarak görünüyor. Bu iktidar sırasındaki ekonomik gelişmeler, vatandaşların önemli bir kesimi için yeterli bir gerekçe olarak öne çıkarılıyor. Bangladeş ayrıca, komşu Myanmar’daki etnik soykırımdan kaçan yüzbinlerce Rohingya’yı topraklarında barındırıyor.

İktidar karşıtları ise, Hasina’yı rakibi Halida Zia’yı zehirleyen ve kitlesel tutuklamalar, zorla kaybetmeler ve basını kısıtlayan sert yasalarla, otokrat bir yönetici olarak tanımlıyor.

2014 yılındaki seçimleri boykot eden BNP, Awami partisini, seçmenlerin yıldırmak için BNP taraftarlarına saldırmakla suçluyor.

İnsan Haklarını İzleme Örgütü HRW ve diğer bir çok uluslararası insan hakları örgütü, Cumartesi günü yaptıkları ortak açıklamada, muhalefet sempatizanlarının sandıklara gitmekten caydırmak için bir korku iklimi yaratan baskıcı tedbirler aldığı tepkisinde bulundu.