Barış gücünde erkekler olduğu için sorunlar çözülmüyor

BM’nin barış misyonlarına en fazla destek veren Alman ordusunun çoğunlukta erkeklere yer vermesi muhalefet tarafından eleştirildi.

Dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan Birleşmiş Milletler’e bağlı barış misyonlarına en fazla katkıyı sunan ülkelerin başında Almanya geliyor. Sadece Güney Sudan, Darfur, Lübnan ve Mali’de toplam 1017 Alman askeri görev yapıyor. Dünyanın en fazla çatışma potansiyeli olan bu bölgelerde BM misyonu şemsi altında çalışan Alman askerlerinden sadece 70’nin kadın olması dikkat çekiyor.

Genellikle erkek asker ve sivillerin barış misyonlarına gönderilmesi konusunu Almanya’da muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller Partisi bir süredir gündeme getiriyor. Son olarak Yeşiller Partisi’nin Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Agnieszka Brugger, hükümete yaptığı çağrıda BM’nin sivil ve askeri görevlerinde kadın oranının yükseltilmesini talep etti.

‘KADINLAR SORUNLARI DAHA HIZLI ÇÖZER’

Geçtiğimiz günlerde BM’nin barış misyonlarında kaç kadın polisin de görev yaptığını Federal Hükümet’e Brugger, toplamda bu amaçla görevli olan 11 Alman polisinden de sadece 4’ünün kadın olduğu yanıtını aldı. Almanya Yazı İşleri Ağı'na (RND) konuşan Yeşiller Partisi politikacısı Brugger, “barış gücü” olarak tanımlanan BM’nin misyonlarında görev yapan kadınların sayısının bir elin parmak sayısını geçmediğine dikkat çekti.

Kadınların böylesi önemli görevlerde yer almamasına anlam veremediğini belirten Brugger devamla şöyle konuştu: “Hükümetin açıkladığı rakamlar çok yetersiz. Şayet kadınların BM’nin misyonlarında görev yapması halinde sorunların daha hızlı çözülebileceğini düşünüyorum.”

BM’NİN YÜZDE 15 KADIN KOTASINA UYULMUYOR

BM’nin barış misyonları askeri personelin yanı sıra polis gücü ve sivil görevlilerin de yer aldığı misyonlara verilen ad. Barış gücü askerlerinin büyük bölümü Asya ve Afrika ülkelerinden geliyor. Günümüzde 14 barış misyonunda 123 ülkeden 100.000’i aşkın kişi görev alıyor. Tarafsız, meşruiyeti BM’ye dayanan ve çok taraflı finanse edilen bu güçle çatışma ve anlaşmazlıklarda gerilimin azaltılması, sivillerin korunması, insan hakları ilkelerine uyulmasının garantilenmesi hedefleniyor.

BM üyesi diğer ülkelerden bu misyonlar için gönderilen kadın asker, polis ve sivil görevllilerinin sayısına bakıldığında durum Almanya’dan daha vahim. Birçok Asya ve Afrika ülkesinden gönderilen görevli kadın sayısı yok denecek kadar az. Bunun üzerine BM Barış Gücü unsurlarındaki kadın çalışan sayısını artırmak için yüzde 15 kadın kotası koymuştu. Fakat birçok ülke henüz bu kotaya ulaşmış değil.