Barley: AP’de EVP’ye karşı duracağız

Alman sosyal demokratların 26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için liste başı adayı olan Katarina Barley, Avrupa Halk Partisi (EVP)’nin iktidarına karşı mücadele edeceğini söyledi.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşları 26 Mayıs Pazar günü yeni Avrupa Parlamentosu (AP)’nu seçmek için sandık gidecek.

Seçimlerle belirlenecek AP’nin yeni üyeleri ise daha sonra Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanını seçecek. AP’nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi (EVP)’nin liste başı adayı Manfred Weberr, şu anda Jean-Claude Juncker’in başında olduğu AB Komisyonu Başkanlığı talip olduğunu açıklamıştı.

Seçimlere bir ay kala yeni AP’nin ve Avrupa Komisyonu’nun rengi merak ediliyor. Seçim kampanyasını bir süredir Türkiye’nin AB üyeliği karşıtlığı yaparak sürdüren ve aynı zamanda başbakan Merkel’in partisi CDU’nun “kardeş partisi” Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun da genel başkan yardımcısı olan Weber’e karşı Alman sosyal demokratlar şimdiden cephe aldı.

Pazar günleri yayınlayan “Bild am Sonntag” gazetesine konuşan Sosyal Demokratlar Partisi’nin AP için açıkladığı adaylar listesinde ilk sırada yer alan Katarina Barley, Almanya’da CDU/CSU ile oluşturdukları bir koalisyonun bir benzerini AP’de kurmayacaklarını söyledi.

Merkel’in başbakanlığındaki hükümette şu anda Adalet Bakanı olan Barley “Biz sosyal demokratlar olarak AP’de EVP’nin çoğunluğu elde etmemesi için bütün gücümüzle çalışacağız” dedi.

Barley’in sözleri sosyal demokratların AP’de sol ve diğer gruplarla çalışacağı şeklinde yorumlanırken, SPD yönetiminin seçim kampanyasına ilişkin stratejisini yarın açıklaması bekleniyor. Ancak Barley “Avrupa’daki ekonomik ortaklığı sosyal bir Avrupa için de yaratmalıyız” diyerek partisinin seçim kampanyasına ilişkin ilk ipuçlarını verdi.

Almanya’da Sol Parti ise AP seçimleri için liste başı aday olarak Özlem Alev Demirel ile Martin Schirdewan’ı göstermişti.