Başar El Esad: Erdoğan teröristleri destekliyor

Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “teröristleri desteklediği” tepkisinde bulundu.

Esad, Yunan SKAI televizyonunda yayınlanan röportajda, “Erdoğan teröristleri destekliyor. Müslüman Kardeşler’in yanında yer alıyor” dedi. Suriye’deki iç savaşı “bir dünya savaşına” da benzeten Esad, "bir soğuk savaştan daha fazlası ancak olgunlaşmış bir savaştan daha azı" tespitini yaptı.

İsrail’in Suriye’deki İran varlığını gerekçe göstererek yaptığı saldırıları da değerlendiren Esad, "Umarım bu süper güçler arasında doğrudan bir çatışma görmeyiz çünkü bu dünyanın geri kalanı için işlerin kontrolden çıktığı nokta olur" ifadelerini kullandı.

Kimyasal silah suçlamalarına ilişkin de konuşan Esad, 2013’ten bu yana ellerinde hiçbir kimyasal silah olmadığını savunarak, "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü bunun hakkında araştırmalar yürüttü ve bizim bu silahlara sahip olmadığımız açık" diye konuştu.

Esad, Nisan ayında 49 kişinin hayatını kaybettiği Duma’daki “kimyasal silah saldırısına” ilişkin suçlamalar konusunda, “Bu bir saçmalık, bu bir oyun” dedi. Esad’a göre “Suriye ordusuna saldırmak amacıyla oynanan son derece ilkel bir oyun.”

Belirli şartlar altında istifa edebileceği mesajını da veren Esad, "Suriye halkının benim artık kalmamı istemediğini hissettiğimde, elbette tereddüt etmeksizin gitmek zorunda kalacağım" dedi.

"Suriye halkının çoğunluğunun desteğine" sahip olduğunu savunan Esad, eğer bu destek olmasaydı "en güçlü ve en zengin ülkelerin hasımlığına rağmen şimdi olduğu üzere yedi yıl direnmesinin mümkün olmayacağını" gerekçe olarak gösterdi.