Basra’da sosyal kriz: Parlamento olağanüstü toplanıyor

Irak’ın Basra kentindeki halk isyanı, sükunet çağrılarına ve güvenlik güçlerinin ölümcül saldırılarına rağmen dinmezken, Irak Parlamentosu sorunu tartışmak üzere Cumartesi günü olağanüstü toplanacak.

Basra, Bağdat’tan sonra Irak’ın ikinci büyük kenti, Basra vilayetinin başkenti. Milyonlarca kişinin yaşadığı bu kent, Fırat ve Dicle nehirlerinin birleştiği Şattülarap üzerinde bulunuyor. Bu konumuyla ülkenin temel limanı olan Basra, zengin petrol yatakları ile de biliniyor. Ama aynı zamanda en dezavantajlı, alt yapısı en kötü olan bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor.

30 BİN KİŞİNİN ZEHİRLENMESİYLE OLAYLAR YENİDEN BAŞLADI

8 Temmuz günü siyasi sınıfın kayıtsızlığı, yolsuzluklar, işsizlik, elektrik ve su sıkıntıları nedeniyle Basra’da toplumsal tepkiler patlak verdi. Günlerce sürdü. Bu kez kirli suyun yol açtığı zehirlenme sonucu 30 bini aşkın kişi hastanelik olunca, yeni bir kriz başladı.

Kentte bir haftadır sürekli kara dumanlar ve alevler yükseliyor. Valilik binası, siyasi parti ve silahlı gruplara ait merkezler ateşe verildi. Perşembe günü yine binlerce kişi sokaklara çıktı. Bu kaos ortamında, Sağlık Bakanlığı’na göre Perşembe günü bir kişi öldü, 35 kişi yaralandı. Yaralıların 24’ü sivil, 11’i güvenlik gücü mensuplarından oluşuyor.

TEMMUZ BAŞINDAN BERİ EN AZ 23 ÖLÜ

Olaylar Temmuz ayında başladığında da eylemciler siyasi parti ve silahlı grupları hedef almıştı. Bu hareket kısa sürede ülkenin güneyi ve Bağdat’a kadar sıçramıştı. Geçen hafta Cuma günü protesto eylemleri yeniden başlarken, güvenlik güçlerinin şiddet kullanması nedeniyle öfke büyüdü. İnsan hakları örgütleri, ölümcül şiddetten güvenlik güçlerini sorumlu tuttu. Sadece 4 Eylül günü Basra’da 6 kişi yaşamını yitirdi. Temmuz ayı başından bu yana toplumsal olaylarda en az 23 kişi hayatını kaybetti.

PARLAMENTO ACİL TOPLANIYOR

Sükunet çağrıları etkili olmazken Irak parlamentosu sorunu görüşmek üzere Cumartesi olağanüstü toplantıya çağırdı. Başbakan Haydar El Ebadi ve diğer bir çok bakan da toplantıda hazır olacaklar. Parlamento yaptığı yazılı açıklamada Basra’ya ilişkin “sorunlar, çözümler ve son gelişmelerin” ele alınacağı belirtildi.

Şii lider Muktada Sadr, Cuma günü yaptığı açıklamada parlamenterler ve bakanlara Pazar gününe kadar Basra krizini çözmek için süre tanımıştı.