Batı Afrika’nın yeraltı zenginlikleri yoksulluğu aşmaya yetmiyor

Batı Afrika’nın birçok yeraltı rezervlerinin yanı sıra zengin petrol ve doğalgazına rağmen herhangi bir dönüştürmeye uğramadan brüt üretim yapılması nedeniyle bölgenin ekonomisine katkısı sınırlı düzeyde kalıyor.

Geçtiğimiz gün Batı Afrika Devletleri (CEDEAO) tarafından yapılan bir açıklamada, kıtanın beşte birlik kısmını oluşturan Batı Afrika’nın petrol ve doğalgaz açısından zengin olduğuna dikkat çekilmişti.

PETROL VE DOĞALGAZIN YÜZDE 30’U BU BÖLGEDE

CEDEAO Enerji ve Madenler Komiseri Sediko Douka’ya göre, Afrika kıtasındaki kanıtlanmış petrol ve doğalgaz yataklarının üçte birine yakını Batı Afrika’da bulunuyor. Bölgede ayrıca çok yoğun uranyum, altın, boksit, elmas, demir ve manganez başta olmak üzere çok sayıda maden yatağının bulunduğu biliniyor.

CEDEAO yetkilisine göre, zengin yeraltı kaynakları bu bölgeyi jeostratejik çekişmelerin odak noktalarından biri haline getiriyor. Madenler konusunda geleneksel olarak Fransa’nın, yine son dönemlerde Çin ve Hindistan’ın dahi çabalar içerisinde olduğu bir gerçek.

BRÜT ÜRETİM EKONOMİYE KATKIYI SINIRLI TUTUYOR

Ancak Batı Afrika ülkelerindeki zengin madenlerin yanı sıra petrol ve doğalgaz yataklarının bölge ekonomisine katkısı ise sınırlı kalıyor. Zira birçok madenin işletilmeden doğrudan çıkartılması ve dönüşümü için yeterli teknolojinin olmaması bu madenlerin katma değerini düşürüyor.

Ekim ayında düzenlenecek CEDEAO Maden ve Petrol Forumu’na ev sahipliği yapacak Fildişi Sahili Madencilik Bakanı Souleymane Diarrassouba da, en önemli sorunlarının yeraltı zenginliklerini işlememe olduğunun altını çizdi. Bakan, hedeflerinin maden ve petrol yataklarının Batı Afrika’nın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak şekilde işlenmesini hedeflediklerine vurgu yaptı.

KAYNAKLARINA RAĞMEN MİLLİ GELİR 2 BİN DOLARDA

6 milyon kilometrekareyi aşan bir alana sahip Batı Afrika, kıtanın yüzölçümünün beşte birini içeriyor. 16 ülkede toplam 330 milyon kişinin yaşadığı Batı Afrika, kıtanın diğer ülkeleri gibi yoksullukla boğuşuyor.

Batı Afrika birliği şu ülkelerden oluşuyor: Bénin, Burkina Faso, Cabo Verde, Fildişi Sahili, Gambiya, Ghana, Gine, Gine-Bissau, Liberya, Mali, Moritanya, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone ve Togo.

Batı Afrika’nın bu büyüklüğüne rağmen bu ülkelerin toplam milli gelirleri 660 milyar dolar civarında kalıyor. Yani kişi başına ortalama 2 bin dolarlık milli gelirle dünyanın en yoksul bölgelerinden biri.

Öte yandan madenlerin illegal işletilmesi ve kriminal çetelerin yağmaları nedeniyle bölge ekonomisinin yıllık 50 milyar doları aşkın kaybı bulunuyor.