Batı Sahra açıklarında 40’ı aşkın göçmen boğuldu

Fas’ın güneyindeki Batı Sahra açıklarında göçmenleri taşıyan bir geminin batması sonucu 44 göçmen hayatını kaybetti.

İspanyol sivil toplum örgütü Gaminando Fronteras, yaptığı açıklamada Batı Sahra açıklarında göçmenleri taşıyan bir geminin battığını duyurdu.

Örgütün kurucusu Helena Maleno, 44 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Maleno, Twitter hesabında “7 cenaze morga taşındı, diğerlerini deniz yuttu” dedi. Aynı kaynağa göre, 12 göçmen kurtuldu ve gözaltına alındı.

Açıklamada göçmenleri taşıyan geminin nereye doğru gittiğine açıklık getirilmedi. Ancak sözkonusu bölgeden hareket eden göçmenler genellikle İspanya’nın Kanarya adalarını hedefliyor.

Kuzey Afrika’nın kuzeybatı ucunda yer alan Fas, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan çok sayıda göçmen için transit ülke görevini görüyor. Göçmenler bu ülkenin Atlantik veya Akdeniz kıyılarından hareket ediyor.

Fas İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2022 yılının ilk çeyreğinde 14 bin 700 “kaçak geçiş” teşebbüsü engellendi, 52 insan taciri şebekesi tasfiye edildi.

Caminando Frontaras’a göre, 2021 yılında bu yolu kullanarak İspanya’ya ulaşmaya çalışan 4 bin 404 göçmen hayatını kaybetti veya kayboldu.  Bu bilanço, 2015 yılından bu yana en ağır tabloyu ifade ediyor.

İspanya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre ise çoğu Fas’tan hareket eden 40 bini aşkın göçmen 2021 yılında deniz yoluyla ülkeye ulaştı.