On binlerin katıldığı gösteride YPG bayrağı açıldı

Almanya’nın Münih kentinde on binlerce kişinin hem ırkçılığa hem de eyaletteki polis devleti uygulamalarına karşı gerçekleştirdiği kitlesel gösteride YPG bayrağı açıldı.

13 milyon nüfusuyla Almanya’nın ikinci büyük eyaleti olan Bavyera’da 14 Ekim’de yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimleri öncesinde on binlerce kişi tarafından aşırı sağcılara ve eyaletteki sert polisiye uygulamalara karşı protesto gösterisi düzenlendi.

Eyalet başkenti Münih’te iki Almanya’nın birleşmesinin yıl dönümü vesilesiyle bir araya gelen 40 bine yakın aşkın gösterici, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) üyesi Eyalet Başbakanı Markus Söder ile Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e karşı sloganlar da atıldı.

Bavyera’da ve Seehofer aracılığıyla Almanya genelinde tercih edilen ‘korku politikasına’ karşı çıkılan eylemde, polis devleti politikalarına karşı çıkıldı.

Bavyera’da çıkarılan ve polisin görev ile yetkilerini güçlendiren yasaya karşı oluşturulan ‘noPAG’ adlı oluşumun düzenlediği eylemde taşınan pankartlarda aşırı sağcı saldırılar da kınandı.

MÜZİSYEN KÖNİG SAHNEYE YPG BAYRAĞI ASTI

Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde müzisyen Johennes König Bayern polisinin YPG/YPJ’ye karşı uyguladığı yasakçı siyaseti kınamak için sahneye dev bir YPG bayrağı astı. König hakkında YPG bayrağının içinde bulunduğu bir haber linkini sosyal medya hesabından paylaştığı için hakkında soruşturma açılmıştı.

Bayern Eyaleti’ndeki güvenlik birimlerinin tavrını sert şekilde eleştiren König “Anayasayı Koruma Teşkilatı ve devlet güvenlik birimleri ne anayasayı, ne de devleti koruyor. Bu kurumlar derhal kaldırılmalı” diye konuştu.

Ancak sahnedeki bayrağa teamül etmeyen polis, “Gösteriyi organize edenler hakkında soruşturma açacağız” şeklinde tehdit edince, bir süre sonra YPG bayrağı alkışlar ve polise yönelik protesto ıslıkları eşliğinde indirildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) kardeş partisi olan CSU, daha muhafazakar ve göç politikası konusunda daha sertlik yanlısı söylemleriyle öne çıkıyor. CDU Almanya’nın 15 eyaletinde örgütlü olarak seçimlere katılırken, CSU ise sadece Bavyera’da örgütlü.

Almanya’nın en muhafazakar ve sağcı yönetimine sahip olan Bayern Eyaleti’nde polisin baskı ve soruşturmalarına rağmen başta eyalette yaşayanların YPG/YPJ olmak üzere Kürt özgürlük hareketiyle destekleri artarak sürüyor. Bu destek geçtiğimiz Temmuz ayında eyaletin başkenti Münih’teki emniyet birimlerinin açıkladığı raporlara da yansımıştı.