Bayern'de muhafazakarların tarihi yenilgisi!

Almanya’nın Bayern Eyaleti’nde bugün yapılan seçimlerin ilk sonuçlarına göre eyalet yönetimini 60 yıldan bu yana elinde bulunduran muhafazakar parti CSU tarihi bir yenilgi yaşadı.

Almanya'nın en gelişmiş eyaletlerinden başında gelen Bayern’de10 milyona yakın seçmen yeni eyalet meclisini seçmek için sandık başına çağrıldı. 600 bin seçmenin ilk kez oy kullandığı seçime katılım oranı 2013’teki oranları geçerek yüzde 72’i buldu.

Seçimde gözler Başbakan Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU)’nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun ne kadar oy alacağına çevrilmişti. Bayern’de yaklaşık 60 yıldır iktidarı elinde bulunduran CSU’nun ciddi oy kaybedeceğini gösteren anketler haklı çıktı.

Saat 18.00’de sandıkların hemen kapanmasından sonra ZDF televizyonunun verdiği sonuçlara göre CSU’nun oyu 35,3’te kaldı. Bir önceki seçime göre CSU oyunu yüzde 12 civarında kalırken, sürprizi Yeşiller Partisi yaptı. Oy oranını yüzde 9 artıran Yeşiller bu seçimlerde oyların yüzde 18.5’ini alarak sandıktan ikinci parti olarak çıktı.

SOL PARTİ BARAJ ALTINDA KALDI

İlk sonuçlara göre diğer partilerin oy oranları ise şöyle; Hür Seçmenler Partisi (Freie Wähler) yüzde 11,6, Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10,9, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 9,9, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5. CSU’nun yanı sıra Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin diğer ortağı SPD’nin de yüzde 10 civarında oy kaybettiği görüldü.

Diğer seçimlere göre oyunu yüzde 1,5 artırmasına rağmen Sol Parti yüzde 3,5’te kalarak yüzde 5’lik seçim barajını geçemedi. 6 partinin eyalet başkenti München’de bulunan eyalet meclisine girmesi siyasete renkli bir hava getireceğini düşününler var.

1957 yılından bu yana ilk kez iktidarı paylaşmış olacak CSU’nun mülteci karşıtlığı ve sağ popülist söylemlerinden dolayı oyunu kaybettiğini düşünen ciddi bir kesim var. Ayrıca partinin lideri İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in koalisyona hükümetinde yarattığı krizlerin de CSU’ya oy kaybettirdiği belirtiliyor.

CSU’nun iktidarı kiminle paylaşacağı da merak ediliyor. Muhafazakarların önünde iki seçenek var; ya Yeşiller ile ya da sosyal demokratlarla koalisyon hükümetini kurmak. Alman basınında yapılan yorumlara bakılırsa CSU’nun Yeşiller Partisi ile hükümeti kurma ihtimali ağır basıyor.

HÜKÜMET PARTİLERİ ERİYOR

Son dönemlerde dile getirdiği milliyetçi söylemleri aşırı sağcı AfD’ye yarayan CSU, federal hükümetin diğer ortağı SPD ile başta yeni mülteci yasası olmak üzere Chemintz’deki ırkçı göstericilere arka çıkan Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaßen’in görevden alınması konusunda kriz yaşamıştı.

28 Ekim günü ise bu kez Hessen Eyaleti'nde sandıklar kurulacak. Bayern’de olduğu Hessen’de de hükümet partilerinin ciddi oy kaybetmeleri Merkel hükümetinin meşruiyetine gölge düşürebilir. Böylesi bir durumda erken seçim tartışmalar başlayabilir veya federal hükümetin güven tazelemek için Federal Meclis’te güven oylamasına gidebilir.