Belarus ile Rusya arasında gerilim tırmanıyor

Rusya tarafından Belarus’a gönderildiğinden şüphe edilen 33 kişinin gözaltına alınması ardından iki ülke arasındaki gerilim tırmandı. Belarus Cumhurbaşkanı, Minsk’te 33 kişinin katliam yapma teşebbüsü içerisinde olduğunu iddia etti.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, “Minsk merkezinde bir katliam organize etme girişimi olduğu açıktır” dedi. Ulusal sesleniş konuşmasında yakalanan 33 Rus “savaşçıya” dikkat çeken Lukaşenko, Rusya’nın bu kişilere ilişkin “yalan” söylediğini zira sözkonusu kişilerin “her şeyi anlattığını” söyledi.

Belarus yetkililerine göre yakalananlar Rus özel askeri şirketi Wagner üyelerinden oluşuyor. Rusya ise bu kişilerin başka yerlere gitmek için oradan geçtiğini öne sürüyor.

Wagner organizasyonu uzun zamandır, Rusya’nın resmi olarak müdahalede bulunmak istemediği alanlara paralı askerler göndermekle suçlanıyor.

Bu kişilerin İstanbul, Venezuela, Afrika veya Libya’ya gitmediğini belirten Lukaşenko, “Bu insanlar itiraf ettiler, özel olarak Belarus’a gönderildiler” dedi.

Lukaşenko başka bir birliğin de ülkenin güneyine gönderildiğine dikkat çekerek, “Onları ormanlarda takip etmeli ve yakalamalıyız” diye belirtti.

Tutuklamalar ardından, tarihsel olarak yakın ittifak olan Rusya ile Belarus arasındaki gerilim tırmandı. Lukaşenko, “Siz çeyrek yüzyıl geride kaldınız, biz geleceğe sıkı bir şekilde demir attık, size ülkeyi bırakmayacağız. Bağımsızlığın bedeli ağırdır, ama buna değer” dedi.

Lukaşenko aylardır Rusya’yı Belarus’u kendi tebası haline getirmeye çalışmakla suçluyor.

65 yaşındaki Lukaşenko, ömrünün 26 yılını iktidarda geçirdi. Kendisine karşı başta Minsk’te olmak üzere ülke genelinde benzeri görülmemiş bir halk tepkisi var. 9 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Adaylardan Sergey Tikhanovskaya, Mayıs ayında tutuklanmıştı. Eşi Svetlana Tikhanovsya onun yerini aldı. İngilizce öğretmeni olan 37 yaşındaki aday için ülke genelinde eylemler var. Yetkililer bu kez Sergey Tikhanovskaya’yı Wagner grubu ile birlikte seçimler öncesi komplo yapmakla suçluyor. Moskova ile muhalifler ise bu suçlamalara “fantazi” diyor.