Belarus'ta Lukaşenko karşıtı gösteride 400'ü aşkın gözaltı

Belarus'ta Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko iktidarına karşı yapılan gösterilere sert müdahale eden polis, 400'ü aşkın kişiyi gözaltına aldı.

Lukeşenko muhalifleri üç aydır her Pazar günü başkentte protesto eylemleri düzenleyerek, 9 Ağustos'taki tartışmalı seçimlerde yeniden seçilen Lukaşenko'nun istifasın istiyor.

Muhalifler, 1994 yılından beri iktidarda olan Lukaşenko'nun çekilerek yerini, ülkeyi terk etmek zorunda kalan Svetlana Tikhanovskaya'ya bırakmasını talep ediyor.

İnsan hakları örgütü Viasna'ya göre başkent ve diğer bazı kentlerde bu Pazar günkü gösteriler sırasında 400'ü aşkın kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında 10 dolayında gazeteci ile sporcular ve 2008 Belarus Güzeli Olga Jinikova'nın da olduğu bildirildi.

Litvanya'ya sığınan Tikhanovskaya, son 90 günlük protesto eylemlerinin mevcut rejiminin meşruiyetini ve iktidarını kaybettiğini gösterdiğine işaret etti. Telegram üzerinde açıklama yapan Tikhanovskaya, "Bize ülkemizde yaşanacaklara ilişkin karar verme hakkımızı vermek istemiyorlar" diyerek, eylemlerin zafere kadar süreceğini ifade etti.

9 Ağustos seçimlerinde kazandığını savunan Tikhanovskaya, bir çok Avrupa ülkesinden de destek aldı. Avrupalı çok sayıda yönetici, Lukaşenko'nun zaferini ilan ettiği seçimleri tanımayı reddediyor.