Belçika ile Türkiye istihbarat paylaşımını yeniden başlatıyor

ABD ile ilişkileri bozulan Türkiye, Avrupa ülkeleri ile pazarlıklarını sıklaştırdı. Belçika ile Türkiye arasında işbirliği yeniden başladı. Başbakan Charles Michel, özellikle istihbarat alanında işbirliği yapılacağını açıkladı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Belçika Başbakanı Charles Michel, New York’taki BM Genel Kurul toplantısı sırasında görüştü.

Görüşmede her iki ülkenin başta istihbarat paylaşımı alanında olmak üzere işbirliğinin yeniden canlandırılması üzerine anlaşma sağlandı.

Erdoğan ve Michel’in Türkiye’nin Suriye’deki rolü, “terörizmle mücadele”, göç sorunu ile Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkileri ele aldığı bildirildi.

ÜSLÜP FARKLI, SONUÇ AYNI

Belçika’daki L’Echo gazetesine göre ikili arasındaki görüşme bir saat 15 dakika sürdü.

“Açık sözlü bir tartışma yürüttük” diyen Başbakan Charles Michel, “Buluşmamız, öngörülenden daha uzun sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kendisiyle açık ve doğrudan konuşmak için diplomatik dili terk etmeme değer verdiğini düşünüyorum” diye ekledi.

Michel, “hoş görünmek” için ifadelerin kullanılmadığı bu görüşmede Türkiye’de darbe teşebbüsü ardından yaşanan hak ihlallerine dikkat çektiğini söyledi.

Belçika Başbakanı, “Basın özgürlüğünden, demokrasiden bahsettik. Naif olmadan ortak bir çalışma yürütmeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Başbakan, “Başta terörizmle mücadele ve istihbarat paylaşımı alanında olmak üzere işbirliğimizi yeniden başlatma konusunda hemfikiriz” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki işbirliğinin ekonomik ve sosyal sorunları ile Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler konusunda da yeniden başlayacağı bildirildi.

Belçika Başbakanı, “Türkiye ile AB arasında daha fazla gelişmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz” diye noktaladı.