Berlin’deki konferanstan demokratik bir Türkiye için öneriler

Almanya’nın başkenti Berlin’de dünden bu yana devam eden “Demokratik Türkiye için Toplumsal Sözleşme Arayış” adlı konferansta kurulan çalışma grupları yeni bir Türkiye için önerilerini sundu.

Almanya’nın başkenti Berlin’de dün başlayan “Demokratik Türkiye için Toplumsal Sözleşme Arayış” adlı konferans bugün de devam etti. Türkiye’deki muhalefet, sanatçı, gazeteci, akademisyen ve bilim insanlarını biraraya getiren konferansın bugünkü bölümünde toplumsal sözleşme arayışı çalışma gruplarının hazırladığı öneriler tartışıldı.

Konferansın ilk günkü bölümünde oluşturulan 8 grup, dünden bu yana ayrı ayrı atölye çalışması yürütüyordu. HDP eski milletvekili Nursel Aydoğan, gazeteci-yazar Hayko Bağdat ve Mustafa Sarısülük’ün moderetörlüğünde gruplar sunumlarını yaptı.

Gruplar şu isimler altında yeni ve demokratik bir Türkiye amacıyla hazırladıkları önerileri konferansa sundu: “Barış ve demokrasi”, “Kadın, LGBTİ, Ekoloji”, “Yoksulluk, işsizlik ve emek”, “halklar ve inançlar”, “Türkiye’nin rehabilitasyonu”, “Enternasyonal iletişim”, “Türkiye’de basın özgürlüğü” ve “Demokratik ittifak”.

‘KADIN TEMSİLİYETİ EN ÖNEMLİ ŞART’

“Kadın, LGBTİ-Q, Ekoloji” adlı çalışma grubunda özellikle kadınların Türkiye ve Ortadoğu'da yükselen savaş çığırtkanlığı ve şiddet ortamından en fazla etkilenen kesim olduğu belirtildi. Kadınların kazandığı hakların iktidar tarafından birer birer gasp edildiğini ifade eden grup üyeleri “Kürtaj fiilen yasaklanıyor, kadınların ayrımcılık ve şiddet karşısında eşit yurttaşlık haklarının güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilmek konuşuluyor”  diye belirtti.

Kadınların evde, sokakta, çalışma hayatında ve politikadaki eşit haklar ve özgürlüklere dair mücadelesi, emeklerini görünür kılma uğraşısı şiddetle ve aşağılama ile karşılık bulunduğu belirtilerek devamla şu çağrı yapıldı: “Kadının ev içi emeğinin değerli kılınması ve kadınların geleceğinin güvence altına alınması, kamusal hayata eşitlik ve özgürlükler temelinde katılması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında ana akımlaşması, bütün çalışma alanlarında kadın temsiliyetinin eşitçe sağlanması demokratik bir Türkiye’nin en kaçınılmaz koşullarından biridir.”

Ayrıca konferansta dikkat çeken bir başka çalışma grubu ise “Türkiye’nin rehabilitasyonu”ydu. Grup çalışmasını “Türkiye’nin sorunları her zaman konuşulur ancak, Türkiye’de otoriter ve baskıcı yönetim sona erdiğinde biz demokrasi, barış, özgürlükçü ve çoğulcu bir başlangıcı nasıl sağlayabiliriz?” sorusunu yönelterek sunumunu yaptı.

Grupların önerileri bugün akşam saatlerine kadar devam etmesi beklenen konferansın sonunda açıklanacak sonuç bildirisiyle kamuoyuyla paylaşılacak.

Bu arada konfrensa İyi Parti Berlin Temsilcisi Mahican Balcıya da katılarak kısa bir konuşma yaptı.