Berlin ile Ankara arasında 'okul' gerilimi

AKP rejiminin İzmir’deki bir Alman okulunu aniden kapatması ardından Alman yetkililer açıklama istedi.

Almanya’nın Ankara’daki büyükelçiliği, Türk hükümetinden İzmir’deki Alman okulu neden gerekçesiz bir şekilde kapattığına açıklık getirmesini istedi.

Alman temsilcilik yaptığı yazılı açıklamada “Almanya büyükelçiliğine bağlı okulun bir branşı 28 Haziran günü Türk Eğitim Bakanlığı’nın yerel servisleri tarafından kapatıldı” dedi.

Büyükelçilik “Türk hükümetinden, okulun neden kapatıldığını acilen açıklamaya çağırıyoruz” diyerek, bu kurumların iki ülke arasındaki kültürel ve eğitim ilişkilerinden temel bir unsur olduğuna vurgu yaptı.

Berlin ile Ankara, Nisan 2017’daki referandum kampanyası sırasında ve Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra kötüleşen ilişkilerin düzeltmeye çalışıyor. Ancak okulun kapatılmasıyla birlikte yeni bir gerilim yaşandı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa referandumu kampanyasında Almanya’da izin verilmemesi nedeniyle Alman hükümetini Nazilere benzetmişti.

Alman Başbakan Angela Merkel, 24 Haziran’daki seçimlerden sonra Erdoğan’ı tebrik ederken, “demokratik katılım ve hukuk devletinin güçlendiği istikrarlı ve çoğulcu bir Türkiye ortaklığını dilediğini” söylemişti.