Bilanço ağırlaşıyor, Türkiye hâlâ maskesiz

Covid-19 pandemisinde bilanço her geçen saat ağırlaşıyor. Türkiye'de ise toplum ve sağlıkçıların mağduriyeti büyüyor. Milyonlarca kişi maskeye ulaşamazken, sağlıkçılara dağıtılan maskeler de korumasız çıktı.

Dünya genelinde Covid-19 pandemisine yakalanan kişi sayısı şu saat itibarıyla 3 milyon 327 bini aştı. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 234 binden fazla.

ABD, en fazla ölüm ve vakanın görüldüğü ülke. İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa'da da bilanço ağır. Türkiye de dünya genelinde 7. sırada.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, Covid-19 hastalığından iyileşenlerin sayısı ise 1 milyonu geçti.

TÜRKİYE

Türkiye'de AKP-MHP yetkililerine göre vaka sayısı 120 bin 204, ölü sayısı 3174 oldu. Ancak iktidarın verileri gizlediği; yaşamını yitiren çoğu kişinin ölüm kaydına farklı hastalıkları yazdığı öğrenildi. Türkiye, buna rağmen Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre yedinci sırada.

Türkiye'deki cezaevlerinde özellikle siyasi tutsaklar ölüme terk edilirken, cezaevlerinde hiçbir önlem alınmadığı yönünde bilgiler geliyor. Aileleriyle görüşen tutsaklar temizlik malzemeleri ve maskenin olmadığını açıklıyor.

AKP-MHP iktidarı ise toplumsal dayanışmayı engellemek ve dayanışanları hedef göstermekten vazgeçmiyor. Buna rağmen HDP'nin Kardeş Aile Kampanyası devam ediyor ve bu kapsamda binlerce aile birbiriyle dayanışma içinde.

AMED'DE 2 BİNA DAHA KARANTİNADA

Amed'de de vaka ve can kaybı sayıları artıyor.

Merkez Yenişehir ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yerleşkesinde bulunan 2 bina, bir kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine karantina altına alındı. Koronavirüs testi pozitif çıkan kişinin sağlık durumuna ilişkin ise bilgi edinilemedi.

SAĞLIKÇIYA VERİLEN TEST KORUMASIZ ÇIKTI!

AKP-MHP iktidarı, tüm dünyaya destek olduğu yalanına başvururken, Türkiye'de maske sorunu dahi çözülemedi. Milyonlarca kişi henüz maske edinemezken, sağlıkçılara verilen maskeler de korumasız çıktı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nin Kovid-19 servislerine 22 Nisan'da çalışanlara Zagor markasının ürettiği "N95 5020" tipi maske dağıtıldı. Bu maskelerin korumasız olduğu ortaya çıkınca tutanak tutularak, kullanımına son verildi. Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova imzasıyla Balcalı Hastanesi Başhekimliğine; maskelerin toplatılması ve kullanan sağlık çalışanlarına test yapılması gerektiği ifadeleri yer alan dilekçe gönderildi.

ABD

ABD'de vaka sayısı 1 milyon 95 bini, ölü sayısı 63 bini aştı.

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüsün Çin’deki Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden geldiği yönünde ikna edici delil gördüğünü söyledi. Trump, “Çin ya virüsü durdurmayı beceremedi ya da virüsün yayılmasına izin verdi” ifadesini kullandı.

ABD’deki en büyük havayolu şirketlerinden ikisi, Delta ve American Airlines, Amerika içindeki uçuşlarda yolcuların ağız ve burunlarını örtecek maske türü koruyucular takmasını zorunlu hale getireceklerini açıkladı.

İTALYA

İtalya'da 205 binden fazla vaka var, ölü sayısı da 28 bine dayandı. ABD'den sonra en fazla ölüm İtalya'da. Ülkede 100 binden çok kişi tedavi sürecinde.

İSPANYA

İspanya'da vaka sayısı 240 bine dayandı. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 24 bin 500'ü geçti. İspanya, ABD'den sonra en çok vakanın görüldüğü ülke.

İspanya hükümeti, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) bu yıl yüzde 9,2 daralacağını açıkladı. İspanyol hükümeti Ekonomi Bakanı Nadia Calvino, 2019 yılı sonunda yüzde 13,8 olan işsizliğin ise yüzde 19’a çıkmasını beklediklerini kaydetti.

FRANSA

Fransa'da 167 binden fazla vaka, 24 bin 300'den fazla ölüm görüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkede koronavirüs salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının 11 Mayıs’ta sona ermesinin sadece ilk adım olduğu konusunda uyardı. Macron, “11 Mayıs normal hayata dönmek için bir geçiş değil. Organize edilmesi gereken bir atlatma süreci var. Birkaç adım olacak ve 11 Mayıs onlardan biri olacak” dedi.

İNGİLTERE

İngiltere'de vaka sayısı 171 bini geçti. 26 bin 771 ölümün görüldüğü ülkede, 144 binden çok kişi tedavi sürecinde.

Başbakan Boris Johnson, ortak çaba sayesinde, ölümcül felaketin neden olabileceği 500 bin kadar ölümün önüne geçildiğini söyledi. Johnson, salgında zirve noktasının aşıldığını ve yokuş aşağı inilmeye başlandığını savundu.

İngiltere’de koronavirüse bağlı can kayıplarının etnik azınlıklar arasında daha yaygın olduğu belirtildi.

ALMANYA

Almanya'da 163 binden çok vaka, 6632 ölüm kaydedildi.

Başbakan Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla yaptığı toplantıda çocuk parkları, müzeler, sergi salonları ve hayvanat bahçelerinin önümüzdeki haftadan itibaren yeniden açılmasına karar verildi. Belli kurallara uyulması halinde ibadethanelerin açılmasına da yeşil ışık yakıldı.

BELÇİKA

Belçika'da vaka sayısı 49 bini aştı. 513 yeni vaka var. Ülkedeki can kaybı sayısı da 7703 oldu ve bunların 109'u yeni.

İSVİÇRE

İsviçre'de de 100'den fazla yeni vaka var; ülkedeki toplam vaka sayısı 29 bin 705 oldu. 1737 kişi ise yaşamını yitirdi.

HOLLANDA

Hollanda'da vaka sayısı 39 bin 791'e ulaştı. Bu vakalardan 475'i yeni. 98 yeni ölümle ülkedeki ölü sayısı da 4893'e çıktı.

İRAN

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 63 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ülkede salgında toplam 6 bin 91 kişi hayatını kaybetti. İran’da toplam vaka sayısı 95 bin 646’ya yükseldi. İran hükümetinin verileri daha düşük gösterdiği belirtiliyor.

RUSYA

Rusya'da koronavirüste günlük rekor vaka sayısı artışı oldu. Ülkede vakaların bir günde 7 bin 933 kişi artarak 114 bin 431'e ulaştığı açıklandı. Virüsten yaşamını yitirenlerin sayısının ise 96 kişi artarak bin 169'a çıktığı açıklandı. Buna rağmen Rusya'nın verilerine de güven duyulmuyor.